Israelilaiskirjailija Amos Oz on vedonlyöjien Nobel-suosikki

Israelilainen Amos Oz saa kirjallisuuden tämävuotisen Nobel-palkinnon, mikäli vedonlyöjien ennakkoaavistuksiin on luottamista. Ozin nimi ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa esillä Nobel-spekulaatioissa, mutta tällä kertaa hän on Ladbrokes-vedonlyöntitoimiston asiakkaiden ykkösveikkaus.

kulttuuri
Israelilainen kirjailija Amos Oz
EPA / DANIEL DAL ZENNARO

Ozin kerroin Nobel-voittajaksi on 5 - 1. Kakkosena on algerialainen runoilija Assia Djebar (6 - 1) ja kolmantena espanjalainen Luis Goytisola (7 - 1).

Yhdysvaltalaisten ikiehdokkaiden Joyce Carol Oatesin ja Philip Rothin kerroin on 8 - 1. Lisäksi kärkikymmenikössä ovat syyrialainen Adonis eli Ali Ahmad Said Asbar, italialainen Antonio Tabucchi ja Claudio Magris, japanilainen Haruki Murakami ja yhdysvaltalainen Thomas Pynchon.

Oz on 70-vuotias kirjailija, toimittaja ja Ben-Gurion yliopiston kirjallisuuden professori. Kirjallisen työnsä lisäksi hänet tunnetaan palestiinalaisvaltion kannattajana. Hän alkoi puhua kahden valtion mallista yhtenä ensimmäisistä Israelin älymystön edustajista.

Ozin laajasta tuotannosta on suomennettu useita teoksia, viimeksi Tarina rakkaudesta ja pimeydestä vuonna 2007.

Vedonlyöjien todennäköisyys osua Nobel-komitean kanssa samaan valintaan ei ole kovin suuri, sillä useinkin nimi on ollut vallan yllättävä.

Lähteet: DPA, YLE Uutiset