1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sveitsin pankkisalaisuus raottuu Suomelle

Suomi saa jatkossa aiempaa helpommin pankkitietoja Sveitsistä. Maat ovat sopineet verosopimuksensa muuttamisesta siten, että tietoja voidaan antaa myös ilman rikosepäilyjä.

Kuva: YLE

Tähän saakka Sveitsi on luovuttanut tietojaan vain tapauksissa, jotka ovat myös sen lainsäädännön mukaan verorikoksia. Muutos vaatii vielä parlamenttitasoisen hyväksynnän molemmissa maissa.

Vastaavista muutoksista on sovittu myös monien muiden tiukkaa pankkisalaisuutta soveltavien maiden kanssa.

Sopimusmuutos Luxemburgin kanssa allekirjoitettiin heinäkuun alussa ja Belgian kanssa kuluvan kuun puolivälissä. Neuvottelut Itävallan kanssa ovat vielä kesken. Tarkoitus on sopia muutoksista myös Singaporen ja Malesian kanssa.

Valtiovarainministeriön mukaan suuri osa Suomen verosopimuskumppaneista tulkitsee jo nykyisin sopimusta niin, että pankkitietoja voi antaa jos toinen valtio niitä pyytää.

Kahdenvälisten sopimusten lisäksi Pohjoismaat ovat yhdessä neuvotelleet niin sanottujen veroparatiisimaiden aiheuttamien ongelmien kitkemiseksi.

Pohjoismaat myös yhdessä liikkeellä

Neuvotteluja on käyty muun muassa Aruban, Gibraltarin, Alankomaiden Antillien, Bermudan, Guernseyn, Brittiläisten Neitsytsaarten, Mansaaren, Caymanin ja Jerseyn kanssa.

Gibraltarin sopimus on tarkoitus vahvistaa alustavasti lähipäivinä. Muiden kanssa on jo sovittu tietojen vaihdosta.

Seuraavaksi on tarkoitus tehdä sopimukset muun muassa Bahaman, Mauritiuksen, Seychellien sekä useiden Karibian ja Tyynenmeren alueen pienten saarivaltioiden kanssa.