Margariinien terveyserot hämmästyttävät

Kuluttajat ovat hämmästyneet tutkimustuloksesta, jonka mukaan kevytmargariinit ovat epäterveellisempiä kuin rasvaisemmat. Kuluttaja-lehdessä julkaistun vertailun mukaan ihmisten tulisi valita aina yli 60 prosenttia rasvaa sisältävä margariini.

Kotimaa
Asiakkaita kaupan levitehyllyn luona. Nainen valitsee levitepakkausta.
YLE

Kevytmargariini kuuluu monen hyvinvoinnistaan huolta pitävän suomalaisen ostoskärryyn. Nyt moni miettii valintaa hieman tarkemmin, sillä Kuluttaja-lehden julkaiseman margariinivertailun mukaan kevytmargariini ei olekaan terveellisin vaihtoehto. Leivän päälle kannattaisi sipaista vähintään 60 prosenttia rasvaa sisältävää margariinia, joka on valmistettu kasviöljystä.

- Vertailun tulos kyllä todella yllätti. Olen aina ostanut kevytmargariinia, koska kärsin korkeasta kolesterolista ja verenpaineesta, kertoo järvenpääläinen Aino Ahonen.

- Kyllä tulos on aika yllättävä, koska aina on uskottu, tiedetty ja vertailtukin, että kevyttuotteiden pitäisi olla terveellisempiä, sanoo Mikko Salmenoja Järvenpäästä.

Helsingin avoimen yliopiston ravitsemustieteen opettaja Eeva Voutilainen kumoaa myös käsitykset, joiden mukaan kevyempi margariini on aina terveellisin vaihtoehto.

- Jos sellainen käsitys on niin se on väärä. Parhaiten me saadaan pehmeätä rasvaa ja välttämättömät rasvahapot sellaisista tuotteista, joissa rasvaa on jonkin verran enemmän, Voutilainen sanoo.

Kevytmargariineissa rasvasuhde huonompi

Kevytmargariinien rasvakoostumus on usein huonompi kuin rasvaisempien margariinien. Huonoa eli kovetettua rasvaa on liikaa suhteessa hyvän eli tyydyttymättömän rasvan määrään. Olennaisinta ei siis ole rasvan määrä, vaan minkä laatuista rasva on.

- Kevytmargariineissa on suhteellisen paljon vettä ja niiden rasva pitää saada levitettävään muotoon. Siinä on pitänyt niitä rasvoja jonkin verran kovettaa. Se heikentää kevytlevitteiden rasvan laatua, kertoo Voutilainen.

Ihmisen saamasta rasvamäärästä kaksi kolmasosaa pitäisi olla pehmeitä, eli tyydyttymättömiä rasvoja. Kevyttä 30 prosenttia rasvaa sisältävää margariinia täytyy syödä lähes kolminkertainen määrä 70 prosenttiseen margariiniin verrattuna, jotta ihminen saa tarpeeksi terveydelle välttämättömiä rasvahappoja. Tuhdimpaa rasvaa pitää syödä vähemmän, jolloin kalorimääräkin pysyy pienempänä.

Voissa on vääränlaista rasvaa

Moni kuluttaja vannoo tavallisen voin nimeen. Voissa on paljon rasvaa, mutta se on maitorasvaa, joka taas on juuri kovaa eli epäterveellistä rasvaa.

- Voin käyttö päivittäin ole missään nimessä suositeltavaa. Ennemminkin jos ajatellaan jotain hyvää luontaista vaihtoehtoa niin silloin ne on kasviöljyt, suomalaisille erityisesti rypsiöljy, Voutilainen sanoo.

Itselleen sopivimman margariinin valitseminen voi tuntua vaikealta, sillä valikoima on suuri. Voutilainen antaa ohjesäännön, jota kannattaa seurata: Rasvan kokonaismäärästä kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa saisi olla noin 20 prosenttia eli viidesosa.

- Sydänliiton sydänmerkin avulla pystyy suhteellisen nopeasti löytämään hyvälaatuisen tuotteen. Ja tietysti tutkimalla pakkausmerkintöjä, Voutilainen ohjeistaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen