Silminnäkijä: Antonin kaappauksessa mukana sekä Jumala että Venäjän turvallisuuspalvelu

Silminnäkijä-dokumentissa tuodaan esiin uusia ja yllättäviä väitteitä Anton-pojan kaappauksesta. Vaikka Antonin äiti, Rimma Salonen, on ottanut syyt niskoilleen, poliisi on kuullut kaappauksesta epäiltynä myös Vammalassa toimivan uskonnollisen yhdistyksen johtoa.

Anton Salonen
Paavo Salonen lapsensa kanssa kiikkumassa.
Anton Salosen isä antaa pojalleen vauhtia kotipihan keinussa Kokemäellä.YLE

Antonin kaappaus ja vastakaappaus saivat aikaan diplomaattisen selkkauksen Suomen ja Venäjän välille. Pari viikkoa sitten kävi ilmi, että osasyy oli Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n sekaantuminen asiaan. FSB omalla mahtikäskyllään yritti omalla mahtikäskyllään estää Antonin paluun Suomeen. Tämän jälkeen lähetystön työntekijä Simo Pietiläinen otti henkilökohtaisen riskin, ja toi Antonin ja hänen isänsä Paavo Salosen auton takakontissa rajan yli.

Mistä FSB sai toimeksiantonsa? Entä mikä rooli Vammalassa toimivalla Serafim Sarovilaisen muistoyhdistyksellä on kaappauksessa? Toimittaja Juha Granath selvitti kaappauksen taustoja, ja törmäsi hämmästyttäviin väitteisiin ja vastaväitteisiin.

Muistoyhdistyksen Suomen johtohahmoa Tatjana Kuusistoa on epäilty avunannosta kaappaukseen. Hän kiistää sen:

- Poliisi määräsi minut matkustuskieltoon, koska Antonin isä Paavo Salonen niin vaati, toteaa Tatjana Kuusisto.

Muistoyhdistyksestä erotettu ”Tamara” on tehnyt useita pyhiä matkoja Moskovaan sarovilaisten kanssa. Siellä he ovat useasti tavanneet yhdistyksen henkisen isän, ortodoksipappi Aleksein.

- Kun olimme Moskovassa pyhällä matkalla, Isä Aleksei määräsi, että Rimman on muutettava Anton-poikansa kanssa Venäjälle. Aikaa Isä Aleksei antoi Rimmalle yhden vuoden, toteaa ”Tamara”.

Lähteet: YLE Satakunta