1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. astronomia

Tähtitornissa tehdään tiedettä ja taidetta

Ursan tähtitornissa Pirttiharjussa tähystetään Suomelle mainetta kansainvälisissä tähtitiedepiireissä. Tornin tuorein vahvistus on yötaivaan kuvaamiseen tarkoitettu digitaalikamera, joka ikuistaa taivaankannesta sekä tieteellisiä että kauniita kuvia. Parhaillaan vietetään tähtiharrastusviikkoa.

Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen on harrastanut tähtitieteilyä jo toistakymmentä vuotta. Kaukoputkilla katselussa kiehtoo maailmankaukkeuden ymmärtäminen. Kuva: YLE / Tapani Ripatti

Lahden Pirttiharjussa kohoaa 192 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle maamerkki, tähtitorni. Vuosikymmenien ikään ehtinyt torni on edelleen ahkerassa käytössä. Lahden Ursan tähtiharrastajiin kuuluu noin 190 jäsentä. Universumin kummastelu kaukoputken läpi on Ursan tähtitornissa on harrastajapohjaista - ammattimaisin välinein.

Uusinta tulokasta, yötaivaan kuvaamiseen tarkoitettua digitaalista kameraa, on tornissa ehditty kokeilla vasta neljänä viitenä yönä. Lahden Ursa sai keväällä Päijät-Hämeen kulttuurirahastolta 7 000 euron apurahan, jonka turvin CCD-kamera hankittiin.

- Kamera on sekä tiedettä että taidetta varten. Voimme ottaa hienoja värikuvia ja ikuistaa kauniita kaasusumuja. Toisaalta sitten taas uudella kameralla voi ottaa tieteellisiä kuvia, joissa näkyy pieniä pisteitä ja tähtiä, joiden kirkkauseroja mitataan, kertoo Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

Ursan tähtitornissa käytössä on myös kaksi vuotta sitten hankittu kuusitoistatuumainen Meade-kaukoputki, joten välineet unirversuminen ihasteluun ovat kunnossa. Kämäräisen mukaan putki moninkertaista uusien löydettyjen kohteiden määrän, sillä laite toimii tietokonepohjaisesti. Ennen taivaan ilmiöitä etsittiin käsipelillä.

- Uuden kaukoputken avulla olemme löytäneet huomattavasti aiempaa enemmän uusia galakseja, lisää Kämäräinen.

Uudet supernovat tähtäimessä

Lahden Ursa ry perustettiin vuonna 1948. Kämäräinen luokittelee seuran jäsenet tähtiharrastajiksi, ei ammattilaisiksi. Suuret ammattilaistähtitornit sijaitsevat muun muassa Havaijilla ja Etelä-Amerikassa, ja niihin on erittäin vaikea päästä.

- Näihin ammattilaistorneihin tehdään havaintosuunnitelmat jo kuukausia etukäteen. Tähtitaivaalla tulee kuitenkin yllätyksiä ja silloin on päästävä tekemään havaintoja nopeasti. Tässä mukaan tulevat pienet tähtitornit, joissa voimme tunnissa etsiä kohteen esille. Samalla isot tornit junnaavat etukäteen tehdyissä havaintosuunnitelmissaan, eivätkä ole yhtä ripeitä, sanoo Kämäräinen.

Lahden Ursa on perustanut jäsenilleen aivan erityisen ryhmän Supernova Sky Teamin, jonka tarkoitus on edistää tähtien valokuvaamista ja uusien supernovien löytymistä Suomessa, mikä on ollut melko harvinaista. Ryhmä on jo kuvannut parisenkymmentä supernovaa eli tähden räjähdystä. Havainnot eivät ole jääneet huomaamatta kansainvälisissäkään piireissä.

- Olemme olleet maapallon listoilla toisena ja kolmantena. Parasta olisi, jos Lahdessa löydettäisiin kokonaan uusi supernova. Se toisi mainetta myös kaupungille.

Tähtiharrastusviikko ottaa yleisön mukaan

Valtakunnallista tähtiharrastusviikkoa vietetään 21.-27. syyskuuta. Tuolloin tapahtuu myös Lahdessa. Lauantaina 26. päivänä iltakahdeksasta kymmeneneen Ursan tähtitornissa Pirttiharjussa ovat ovet avoinna kaikille tähtitieteilystä kiinnostuneille.

- Luvassa on videonäytöksiä, tornin esittelyä ja kaukoputkella katselua sääolosuhteiden mukaan. Jos on sumua tai pilvistä, tähdet jäävät näkemättä, muistuttaa Marko Kämäräinen.

Tornivierailulle on syytä pukea reippaasti päälle. Vaikka tähtitaivasta tarkkaillaan tornista sisältä käsin, ilman lämpötila on sama kuin ulkona.

- Talvella täällä voi olla hyytävän kylmä. Ilman on kuitenkin sisällä oltava saman lämpöistä kuin ulkona. Jos sisäilma olisi lämpimämpää, ilma väreilisi ja haittaisi kaukoputken näkyvyyttä.