1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kappelit

Rapistunut hautakappeli siirtyi suvulta seurakunnalle Porvoossa

Porvoon seurakuntayhtymä on saanut haltuunsa yhden hautausmaalle 1800-luvulla rakennetuista hautakappeleista.

kappelit

Seurakuntayhtymä aikoo kunnostaa Boijen suvulta siirtyvän rapistuneen hautakappelin, koska se on tärkeä osa Porvoon Näsinmäen hautausmaan kulttuurihistoriallista aluetta.

1700-luvulla perustettu Porvoon hautausmaa on Suomen neljänneksi vanhin, kirkosta erillään oleva hautausmaa. Nykyiselle tuomiokirkkomaalle ei hautoja mahtunut, eikä se muutenkaan ollut sopiva hautausmaaksi.

-Kun hautausmaa aikanaan rakennettiin Näsinmäelle, se oli tarkoitus ympäröidä muurilla, johon kartanoiden omistajien ja aatelisten oli määrä saada omat hautansa, kuten he olivat aiemmin saaneet kirkon lattian alle, kertoo intendentti Henrik Degerman Hautausmaakulttuurin ystävien yhdistyksestä.

Kaikkiaan Näsinmäelle rakennettiin neljä hautakappelia.

Boijen kappeli rapistunut

Noin pari sataa vuotta vanha Boijen suvun hautakappeli on tällä hetkellä kurjassa kunnossa.

-Rakennus on rapistunut, mutta onneksi rakennuksella on uusi peltikatto, joten kosteusvaurioita ei synny samalla tavalla kuin ennen, huokaa Porvoon seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Jan Sahlberg.

Suvulle ikiajoiksi annettu haudan hallintaoikeus onkin nyt palautunut seurakunnalle kappelin kunnon takia. Hautakappeli on ympäröity lippusiimalla, koska seiniltä putoilee rappausta. Ulkokuoren korjauksen lisäksi myös kappelin sisäpuolella olisi tehtävä korjaustöitä.

-Sieltä näkyy lautalattia ja lautalattian alapuolella on avoin tila, eli routa pääsee melko syvälle ja tekee tietysti perustuksille pahoja, kertoo Sahlberg. Lattian alus tulisikin Sahlbergin mukaan täyttää pikimmiten hiekalla.

Korjaaminen kallista

Boijen suvulla oli 1990-luvulla aikomus korjata kappeli. Korjaus tuotti uuden peltikaton, mutta muilta osin työ jäi kesken. Tuoreen kustannusarvion mukaan korjaaminen maksaisi tällä hetkellä noin 100 000 euroa. Summa ei hätkähdytä viereisen kappelin kunnostusta seurannutta Henrik Degermania:

-Se on varmaan ihan realistinen, koska siinä näkyy, että muurit ovat vajonneet ja täytyy varmaan aika paljon paikata näitä muureja. Kyllä se on kallista.

Tällä hetkellä Porvoon seurakuntayhtymässä tehdään omaa kustannusarviota kappelin korjauksesta. Kuinka paljon seurakuntayhtymä käyttää rahaa kappeliin, riippuu muun muassa kappelin tulevasta käytöstä. Mietittävänä on, voisiko kappelin museoida tai kunnostaa se sirottelua odottavien tuhkauurnien säilyttämistä varten.

Kappeleiden tulevaisuus on kuitenkin turvattu.

-Ne ei mitenkään ole yleisiä Suomen hautausmailla, sanoo ylipuutarhuri Jan Sahlberg. Kappelit sijaitsevat Näsinmäen hautausmaan kulttuurihistoriallisella alueella ja ne on myös suojeltu tulevalla asemakaavalla. Missään nimessä ei edes ajatella näiden rakennusten purkamista, lupaa Sahlberg.

Lähteet: YLE Helsinki / Anne Savin

Lue seuraavaksi