Koti on katua vaarallisempi

Kotitapaturmien määrä on melkein kaksinkertaistunut reilun kymmenen vuoden aikana. Määrä saattaa kasvaa entisestään lähivuosikymmeninä suurten ikäluokkien vanhetessa.

kotitapaturmat
YLE

Kotitapaturmissa kuolee yli 2500 suomalaista vuosittain, eli noin seitsemän kertaa enemmän kuin liikenneonnettomuuksiin. Viime aikoina kasvu on tasaantunut, mutta ilo voi jäädä lyhyeksi.

- Olin imuroimassa ja päätin siirtää sähköjohdon toiseen pistokkeeseen. Imurin putki oli lattialla, jalka osui sen päälle ja siitä kaaduin kovalla töminällä. Onneksi ei mitään luita mennyt poikki, mutta tärähdys oli niin kova, että olkapäätä särki kolme viikkoa ja olin mustelmilla koko ihminen.

Näin kertoo tamperelainen Raili Louhivuori. Tarina on varsin tavallinen. Liikenneonnettomuuksiakin on liikaa, mutta monin verroin useammin vaara uhkaa kotona.

Kaatuminen kotona yleisin?

Sairaalahoitoa vaativia koti- ja vapaa-ajan turmia on noin 100 000 vuodessa ja kuolemaan johtaa yli 2 500.

- Ehkä kaikkein tyypillisin on iäkkään ihmisen kaatuminen kotona. Siten hän saa vakavan luunmurtuman, kuten lonkkamurtuman tai jopa hän saattaa lyödä päänsä ja kuolla tapaturmaan, arvioi tilastoja UKK-instituutin tapaturma- ja osteoporoosiyksikön ylilääkäri Pekka Kannus.

Kaaos toi avun Railille

Ennalta ehkäisyn tarpeesta on saanut alkunsa Tampereen Kaaos-klinikka, joka pyrkii pureutumaan kaatumisten syihin.

Raili Louhivuori on ahkera liikunnan harrastaja. Silti kolhuja on alkanut tulla, jo ennen siivousturmaa.

- Mulla on ollut aiemmin erilaisia kaatumisia ja huomiovirheitä, menen liian nopeasti ovesta ja lyön varpaani ovenpieleen ja se murtuu. Sitten jotain horjahteluja, en tiedä mistä lienee johtunut. Täällä Kaaos-klinikalla olen joka tapauksessa saanut apua: neuvoja, miten säilyttää tasapaino, neuvoja ravinnosta, miten lihaskuntoa voidaan kohentaa, ja ne kaikki ovat auttaneet huomattavasti.

Tapaturmat yleistyvät ikääntymisen myötä

Aivan viime vuosina kotitapaturmien kasvu on taittunut. Parannus voi kuitenkin olla väliaikainen, epäilee ylilääkäri Pekka Kannus.

- Kaatumisten ja kaatumistapaturmien määrä kokonaisuutena todennäköisesti lisääntyy, koska nyt suuret sodanjälkeiset ikäluokat alkavat jäädä eläkkeelle. Meidän iäkkäiden määrä väestössä kasvaa hyvin voimakkaasti tulevina vuosikymmeninä.

Lähteet: YLE Tampere / Jouni Tanninen