Thors: Turvapaikanhakijoille ruoka-apua

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa selvittää, voidaanko kaikkien turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki muuttaa tulevaisuudessa osittain ruoka-avuksi. Sosialidemokraattien mukaan toimeentulotuen muuttamisessa ruoka-avuksi on pidettävä mielessä turvapaikanhakijoiden ihmisarvo.

Kotimaa

Bulgariasta ja Romaniasta tulleiden turvapaikanhakijouden toimeentulotuesta puolet annetaan ruoan muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikan hakija saa ruuan lisäksi kuusi euroa päivässä käytettäväksi puhtauteen, vaatteisiin, paikallisliikenteen maksuihin ja reseptittömiin lääkkeisiin.

Nyt halutaan selvittää, voitaisiinko käytäntö ulottaa kaikkiin vastaanottokeskuksiin Suomessa. Thorsin mukaan asian selvittämisestä sovittiin kesän alussa annetun turvapaikkaselvityksen yhteydessä.

- On erittäin tärkeää, että turvapaikanhakijan omaa toimeliaisuutta ylläpidetään. Jos hakija on keskuksessa esimerkiksi muutamia kuukausia, on tärkeää, että laitostuminen estetään. Nyt on kuitenkin tärkeää, että toimeentulotuen määriä verrataan muihin eurooppalaisiin maihin syksyn mittaan, Thors korostaa.

Myös oppositiossa halutaan selvittää, minkälainen käytäntö naapurimaissa on. Mutta toimeentulotuen muuttaminen ei saa yksiselitteistä hyväksyntää ainakaan SDP:ssä.

- Minusta käytännön laajentamisessa pitää olla kriittinen. Pitää katsoa käytännöstä syntyvät kokemukset ja pitää selvittää, millä tavalla tämä vaarantaa heidän perusoikeuksiaan. Sitten on katsottava, ovatko kokemukset sellaisia, että tätä on syytä laajentaa myös muualle. Ihmisoikeuksia ei pidä lakaista maton alle, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola.

Lähteet: YLE Uutiset / Maria Tolppanen