Donner ihastui neuvostovakoojaan

Jörn Donner on tehnyt elokuvan neuvostovakooja Kerttu Nuortevasta. Kuulustelussa käsitellään muun muassa isänmaan ja lojaalisuuden tematiikkoja. Päärooli räätälöitiin Minna Haapkylälle.

kulttuuri
Minna Haapkylä elokuvassa Kuulustelu
Buena Vista International

Pieni voi olla kaunista. Jörn Donner, 76, tekee paluun yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen pitkän fiktioelokuvan ohjaajana. Teemoina ovat nyt isänmaa, lojaalisuus ja petos, joita käsitellään neuvostovakooja Kerttu Nuortevan kautta. Nuorteva pudotettiin Suomeen talvella 1942. Vakoilla hän ehti reilut puoli vuotta ennen kiinnijäämistään.

- Minua on kiinnostanut tällainen petoksen ja vakoilun maailma hyvin kauan, vaikka en olekaan tehnyt siitä aiemmin varsinaista teosta, Donner kertoo.

Kuulustelu on saanut kamarinäytelmän muodon. Myös ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanin vaikutus näkyy elokuvassa. Ohjaaja uskoo, että pienimuotoinen ylöspano kääntyi lopulta elokuvan hyväksi.

- En ole kovin vakuuttunut siitä, että elokuvasta olisi tullut laajempana kovin paljon parempi.

Elokuvan punaisena lankana kulkevat Kerttu Nuortevan kuulustelut, joita toimitti kolme miestä. Elokuvassa yksi heistä on Hannu Björkman, näyttelijä Minna Haapkylän, 36, aviomies.

Kuukausien harjoitukset

Suomalaissyntyisestä Nuortevasta on mainintoja historiankirjoissa, mutta itse henkilöstä ja hänen perimmäisistä motiiveistaan tiedetään vain vähän. Näyttelijälle rooli on mittava haaste. Donner ja Haapkylä harjoittelivat kuukausia Nuortevan roolia ennen kuvausten käynnistymistä.

- Kun kamera käy, Jörn (Donner) sanoo aika vähän, mutta siinä on tämä pitkä matka takana, että olemme istuneet monta viikkoa vastakkain ja keskustelleet siitä, millaista elokuvaa olemme tekemässä ja mitä henkilöä suurin piirtein näyttelen, Minna Haapkylä, kertoo.

Donner innostui Kerttu Nuortevasta osin Erkki Tuomiojan Hella Wuolijoesta kirjoittaman kirjan Häivähdys punaista (2006) ansiosta. Siinä sivutaan Nuortevan liikkeitä Suomessa.

Hella Wuolijoesta on myös tekeillä elokuva. Sen ohjaa Juha Wuolijoki Outi Nyytäjän käsikirjoituksesta. Hella W:n on määrä tulla ensi-iltaan alkuvuonna 2011.

Lähteet: Yle Uutiset / Jonni Aromaa