1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Unesco sai ensimmäisen naisjohtajan

Bulgarian entinen ulkoministeri Irina Bokova on valittu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon pääjohtajaksi. 57-vuotiaasta Bokovasta tulee ensimmäinen nainen Unescon johdossa.

Ulkomaat
Irina Bokova
Reuters TV

Bokova valittiin järjestön johtoo viiden äänestyskierroksen jälkeen. Viimeisessä äänestyksessä hän päihitti Egyptin pitkäaikaisen kulttuuriministerin Faruk Hosnin äänin 31 - 27.

Hosni oli pitkään ennakkosuosikki Unescon johtajaksi, mutta viime vuonna hän sanoi, että hän polttaisi hepreankieliset kirjat, minkä vuoksi häntä alettiin syyttää antisemitismistä.

Hän pyysi tokaisuaan sittemmin anteeksi, mutta se jäi silti syömään kannatusta, ja Bukova puolestaan alkoi vahvistua kompromissiehdokkaana.

Egyptissä Hosni tappio on herättänyt katkeruutta. Lehtiotsikoiden mukaan kuttuurit törmäsivät äänestyksessä. Etukäteen Egyptin tiedotusvälineissä liikkui arveluita Yhdysvaltain, joidenkin Euroopan maiden ja siionistien salaliitosta Hosnin valintaa vastaan. Jos Hosni olisi voittanut, hänestä olisi tullut Unescon ensimmäinen arabijohtaja.

Ulkoministeri ja suurlähettiläs

Bukova oli Bulgarian ulkoministeri vuosina 1996 - 1997. Hän oli keskeinen tekijä Bulgarian pyrkiessä EU:n jäseneksi. Unescoon hän siirtyy maansa Pariisin-suurlähettilään tehtävästä.

Bukova sanoo pyrkivänsä saamaan Unescolle nykyistä merkittävämmän aseman kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa ja muissa globaaleissa kysymyksissä, muun muassa talouskriisin ratkaisemisessa.

- Uudet ideat ovat ihmiskunnan moottori, ja siitä Unescossa on mielestäni kysymys, Bukova sanoi valintansa jälkeen. Hän korosti myös, että Unescon tehtävä on puolustaa suvaitsevaisuutta ja vuoropuhelua.

Lähteet: Reuters, AFP, DPA, AP

Lue seuraavaksi