Ingmar Bergmanin roskakori myydään huutokaupassa

Ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergmanin kuolinpesän irtaimisto huutokaupataan ensi maanantaina. Myynnissä on lähes 350 esinettä ohjaajalegendan Fårön saarella sijainneista neljästä talosta. Yksi kaupan olevista esineistä on työhuoneen roskakori.

kulttuuri
Ingmar Bergman
Jonas Ekstromer / EPA

Kiinnostus on ollut valtavaa, sanoo Bukowskin huutokauppakamarin edustaja Tom Österman Dagens Nyheter -lehdessä. Hänen mukaansa Pohjois-Korea, Uzbekistan ja muutama Afrikan maa lienevät ainoita valtioita, joista ei ole tullut kyselyitä.

Suurinta kiinnostus on ollut Ruotsin lisäksi Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Eniten on kyselty Bergmanin tomaatinpunaisesta Mercedes Benz -autosta, kirjoituspöydästä sekä laterna magicasta eli taikalyhdystä. Huutokauppakamarin myyntiluettelossa arvokkaimmiksi on arvioitu Edvard Munchin grafiikanlehti, joka esittää August Strindbergiä.

Myös työhuoneen roskakori on päätetty huutokaupata laajan kiinnostuksen vuoksi. Österman arvelee, että monet haluavat viskata käsikirjoituksensa samaan roskikseen kuin Ingmar Bergman. Lähtöhinta tuon toiveen toteuttamiselle on 50 euroa

Esineistön yhteinen lähtöhinta on noin 190 000 euroa, mutta ostajien innostuksesta päätellen lopullinen myyntihinta voi olla paljonkin suurempi.

Lähteet: YLE Uutiset