Lontoon Tate esittelee William Turnerin juuret

Brittitaitelija Willian Turner elää taidehistoriassa maalarina, joka toi siveltimellään Lontoon sumun maanmiestensä tietoon. Tosiasiassa hän on Britannian historian merkittävin taidemaalari ja länsimaisen romanttisen maisemamaalauksen valtahahmo. Lontoon Tate-galleriassa avattiin keskiviikkona näyttely William Turneristä ja hänen suhteestaan muihin taiteilijoihin.

kulttuuri

Vuonna 1851 kuollut Turner oli tuottelias ja monipuolinen. Hän ansioitui graafikkona ja akvarellistina, mutta maineensa hän loi öljyvärimaalauksillaan.

Turner käytti rohkeita värejä, ja hänestä tuli dramaattisten luonnon tunnelmien kuvauksen taituri. Vähitellen hän siirtyi yhä abstraktimpaan suuntaan, ja tänä päivänä häntä pidetään modernin maalaustaiteen ja erityisesti abstraktin taidesuunnan edelläkävijänä.

Mestari oli kuitenkin kerran oppipoika. Hän reagoi kiihkeästi aikaisempiin maalareihin ja oman aikansa mestareihin, kertoo yksi Turner-näyttelyn kolmesta kuraattorista Martin Myron.

- Näyttely lähtee siitä yksinkertaisesta ideasta, että panemme 1800-luvun maisemamaalarin Turnerin teoksia niiden vanhojen mestarien maalausten rinnalle, joita hän ihaili, jäljitteli ja joihin hän halusi tulla verratuksi, Myron sanoo.

Punaisia täpliä Constablelta, tuulimyllyjä Rembrandtilta

Turner ja mestarit -näyttelyssä näytetään rinnakkain Turnerin ja noin kolmenkymmenen muun taiteilijan teoksia. Mukana ovat muun muassa Tizian, Canaletto, Rembrandt, Rubens, Claude, Watteu, Poussin, Willem van de Velde ja brittien toinen kuuluisa maisemamaalari John Constable, Turnerin aikalainen.

Turner sai esikuviltaan vaikutteita ja teki heille kunniaa mutta myös arvosteli monia heistä. Kunnianhimoinen käsityöläisen poika pyrki matkimaan, kilpailemaan ja ylittämään vanhat mestarit ja jotkut aikalaisensa tekemällä maalauksia samoista aiheista ja näpistämällä ideoita ja yksityiskohtia.

Kun Constable pani punaisia täpliä merimaisemaansa, Turner kiirehti tekemään samoin. Hän varasti Claudelta verhotun italialaisen auringon ja valkaistun italialaisen valon. Rembrandtilta hän nappasi tuulimyllyt ja yöllisten tulien hehkun. Willem van de Velde nuoremmalta hän ryösti kokonaisen merimaiseman.

Vähitellen Turner kuitenkin löysi oman tiensä maalarina. Taten näyttely viitoittaa kiinnostavasti suuren taiteilijan tietä läpi vaikutteiden viidakon.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Eeva Lennon, Lontoo