Aurinkosirkus ankkuroitui Suomeen

Kanadalainen uuden sirkuksen edelläkävijä Cirque du Soleil esiintyy Suomessa liki kaksi viikkoa. Helsingissä ja Turussa nähdään jättisirkuksen vanhin esitys Saltimbanco.

kulttuuri
Sirkusryhmä yhteiskuvassa
Live Nation

Cirque du Soleil on kansainvälinen sirkuskoneisto, joka työllistää liki 5 000 ihmistä. Ryhmän päämaja on Kanadan Montrealissa. Sieltä käsin operoidaan 19 eri showta, jotka kiertävät ympäri maailmaa.

Suomessa nähtävä Saltimbanco on ryhmän vanhin vielä esityskierrossa oleva show. Sen ensi-ilta oli vuonna 1992.

Helsinkiin Saltimbanco saapui Tukholmasta maanantaina useiden rekkalastillisten kanssa. Helsingin Hartwall Areenan valtasi yli sata sirkuslaista, taiteilijoiden lisäksi teknistä- ja muuta taiteellista henkilökuntaa.

Sirkusta käsityönä

Saltimbancossa on harvinaisen vähän tekniikkaa lavalla, kertoo esityksen taiteellinen johtaja Adam Miller.

- Kaikki akrobaattien ja trapetsitaiteilijoiden turvatoimet ja nostot tehdään hartiavoimin. Sirkuslaisten on luotettava toisiinsa sataprosenttisesti. Saltimbanco on myös Cirque du Soleilia aidoimmillaan. Se luottaa perinteisiin sirkustaiteisiin, akrobatiaan, klovneriaan, trapetsiin ja tietysti elävään musiikkiin, kertoo Miller.

Sirkusnumeroissa kaikki on tarkkaan harjoiteltua ja pilkulleen sovittua. Jokainen temppu on vuosikausien työn ja harjoituksen takana.

- Showssa on kuitenkin mukana runsaasti hahmoja, jotka kuljettavat tarinaa ja nivovat numerot yhteen. Nämä hahmot voivat muuttua ja niistä on muodostunut esityksen yllätyksellinen aines. Ne tekevät showsta inhimillisen ja lämpimän.

Saltimbancoa ehdittiin jo kuvailla ilmeeltään vanhentuneeksi. Nyt esityksen värikkäät asut ovat tuleet jo uudelleen muotiin. Niin ikään puhdasmuotoinen, iloinen ja lämmin sirkustaide maistuu katsojille taloudellisten huolten ja synkistelyn keskellä.

Katutaiteesta sirkusjättiläiseksi

Cirque du Soleilin siemen kylvettiin 1980-luvulla Kanadassa Quebecin kaupungin lähellä sijaitsevassa pienessä kaupungissa. Vuonna 1984 sirkustaiteilija Guy Laliberté ehdotti samannimistä esitystä Quebecin kaupungin 450-vuotisjuhlille. Siitä lähtien aurinkosirkus on ollut olemassa.

Sittemmin ryhmä on kasvanut jättimäiseksi sirkustehtaaksi. Sen esityksiä on seurannut tähän mennessä arviolta 90 miljoonaa ihmistä. Sirkuksella on käytössään 11 kiinteää esiintymisareena mm. Japanissa, Macaossa ja Yhdysvalloissa. Sen lisäksi sillä on ryhmiä kiertämässä eri puolilla maailmaa sijaitsevia sisähalleja tai ulkoareenoja.

Rekrytointia ympäri maapallon

Cirque du Soleil pyrkii pitämään hyvää huolta taiteilijoistaan, ja juuri sen riveissä esiintyminen on monen unelmien täyttymys. Kiertue-elämä vaatii kuitenkin veronsa ja uusia kykyjä etsitään jättisirkuksen leipiin jatkuvalla syötöllä. Muualle siirtyvät tai lopettavat taiteilijat korvataan uusilla jo olemassaoleviin esityksiin ja uusia harjoitellaan koko ajan. Internet on helpottanut kykyjenmetsästäjien työtä.

- Sirkustaiteilijat voivat ladata nettisivuillemme omia videoitaan ja suosituskirjeitään. Lisäksi meillä on avoimia koe-esiintymisiä. Kykyjenetsijämme kulkevat ympäri maailmaa sirkusalan kilpailuissa ja sirkusesityksissä etsimässä lahjakkuuksia, kertoo Adam Miller.

Taiteellisen johtajan mukaan sirkukseen on tarjolla kymmeniä tuhansia taiteilijoita, joista 5 000 - 6 000 on mahdollisten listalla. Tällä hetkellä Cirque du Soleililla on sopimus 1 200 taiteilijan kanssa.

Itsenäiset esitykset kiertueella

Moni viihteen megayritys sanelee tiukat ehdot nimeään kantaville esityksille. Adam Miller kiittää Cirque du Soleilia siitä, että sirkus on nimennyt jokaiselle showlle taiteellisen johtajan, jolla on myös vapauksia tehdä pieniä muutoksia esitykseen. Taiteellinen johtaja myös vastaa viime kädessä siitä, keitä uusia otetaan mukaan.

Kiertueella taiteellinen johtaja pitää henkeä yllä ja toimii diplomaattina eri kansalaisuuksia edustavien taiteilijoiden joukossa. Riitaa tulee kuitenkin harvoin, sillä sirkuslaiset ovat unelmiensa työpaikassa. He haluavat tehdä kaikkensa pysyäkseen showssa ja tehdäkseen kaiken yhä vain paremmin.

Saltimbancossa ei ole mukana yhtään suomalaista esiintyjää, mutta muissa Cirque du Soleilin riveissä nähdään välillä myös suomalaista osaamista.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Puukka