1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Helsingin kouluissa pelätään määräaikaisten lähtöä

Helsinkiläiset opettajat ovat tyrmistyneitä kaavailuista leikata määräaikaisten opettajien palkkoja. OAJ:ssä epäillään säästökaavailujen olevan opetusviraston hätähuuto poliitikoille lisämäärärahojen saamiseksi.

Koulutus ja kasvatus
Ruotsin kielen tunti Kallahden koulussa.
Kallahden koulun opettaja Susanna Keskinenkin saa koko vuoden palkan.Yle

Helsinkiläinen Susanna Keskinen on toiminut seitsemän vuotta määräaikaisena opettajana Kallahden koulussa. Tänään tentattiin kokeita varten ruotsin kielen sanajärjestystä.

Kymmenen oppilaan pienryhmässä opiskelu sujuu rauhallisesti, vaikka välillä omat taidot punnitaan käytävärähinöiden selvittelyssä.

- Sanoisin, että työni on aika haasteellista. Ensinnäkin kolmasosa oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Opettajan työ on paljolti myös ihmissuhdetyötä ja aina kun tuosta ovesta lähden, niin olen myös vastuullinen pitämään kuria käytävillä ja välitunneilla. On sata lasissa koko ajan.

Naapuri antaa palkan koko vuodelta

Keskinen uskoo, että vaikka kaupungin säästöt toteutuisivat, yrittäisivät työkaverit houkutella hänet pysymään koulussa. Kallahden koulun työilmapiiri on hyvä.

Opettajan työn arvostus laskee koko ajan

Ruotsin kielen opettaja Susanna Keskinen

Moni valinnee työnantajakseen silti sellaisen kaupungin, missä palkkaa saa koko vuodelta. Naapurikaupungeista ainakin Espoo ja Vantaa palkkaavat määräaikaiset opettajat koko vuodeksi.

- Kyllä jotkut lähtevät. Tuntuu, että opettajan työn arvostus laskee koko ajan. Yliopistosta valmistuvat varmasti miettivät, että valmistuinkohan nyt oikealle alalle.

Poliitikot yllättyivät

Opetustoimen heikko taloudellinen tilanne on yllättänyt myös poliitikot, jotka antoivat ensi vuoden budjetin raamineuvotteluissa nimenomaan lisää rahaa opetukseen.

- Tarkoituksena ei ole ollut leikata opetuksesta, vaan määrärahat kasvoivat edellisestä vuodesta 2,6 prosentilla, opetuslautakunnan puheenjohtaja Pia Pakarinen (kok.) sanoo.

Opetusviraston mukaan 10 miljoonan säästöt pitäisi tehdä siksi, että sisäiset palvelut kuten kouluruokailu, puhtaanapito, vuokrat ja talouspalvelut kallistuvat yli kahdella prosentilla.

Pienellä säästöllä iso vaikutus

Suurin menoerä on opettajien palkat, siksi säästö kohdistetaan niihin.

- On silti kohtuutonta, että yksi työntekijäryhmä joutuisi vastaamaan vajavaisesta budjetista, Pakarinen sanoo.

OAJ:ssä epäiltiinkin eilen, että säästökaavailut ovat hätähuuto ja keino saada lisämäärärahoja ensi vuoden budjettiin.

- Herää kysymys, ovatko helsinkiläiset virkamiehet ja poliitikot puhuneet jonkin verran toistensa ohitse. Nämä mittasuhteet ovat yllättävän järisyttävät talouden tasapainottamisen euromäärät huomioon ottaen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.

Vihreät tenttaavat opetustoimen johtajaa

Helsingin Vihreät kutsuivat perjantaina opetustoimen johtajan Rauno Jarnilan keskustelemaan tilanteesta kaupunginhallitusryhmäänsä maanantaina.

- Kaupunginhallitukselle ei missään vaiheessa tuotu tietoa siitä, että opetuksen rahat eivät riittäisi. Olen aivan varma, että ajoissa esiin tuodut ongelmat olisi budjettineuvotteluissa ratkaistu vähäisin kitinöin, vihreän kaupunginhallitusryhmän varajäsen Hannu Tuominen toteaa Vihreiden lähettämässä tiedotteessa.

Lue seuraavaksi