1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tryffeli (Sieni)

Lupaava tryffelilöydös joensuulaispihalla

Joensuussa on tehty suuri tryffelilöydös. Joensuun Kanervalasta on löytynyt yli 50 tryffeliä omakotitalon takapihalta. Näytteet on tutkittu Juvan tryffelikeskuksessa ja ne ovat kalkkitryffeleitä. Löydös on yksi Suomen suurimmista.

Joensuulainen pariskunta löysi viime viikolla yli 50 tryffeliä kotinsa takapihalta. Maarit Sirén kertoo, että löytö tehtiin puutarhatöiden yhteydessä.

- Me tehtiin vähän puutarhahommia ja ruvettiin siirtämään vanhaa mullaksi muuttunutta kompostia toiseen paikkaan. Sitten rupesi näkymään outoja palleroita.

- Sanottiin lapsille, että selvittäkää, avatkaa netti ja katsokaa, mitä nämä ovat .

Vanhin poika sanoi heti, että nämä ovat kalkkitryffeleitä. Tämä varmistui maanantaina, kun kuulimme Juvan tryffelikeskuksesta, että siellä oli näitä tutkittu ja ne olivat juuri kalkkitryffeleitä.

- En tiennyt että niitä voi löytyä näin paljon, että joskus yksittäisiä kappaleita, mutta että tällainen kasa.

Tryffeleiden löytäjät eivät aio myydä arvokkaita tryffeleitä, vaan ne on tarkoitus syödä.

Juvan tryffelikeskuksen johtaja Salem Shamekh pitää löydöstä merkittävänä, sillä se vahvistaa uskoa siihen, että Suomessakin voi kasvaa tryffeleitä luonnonvaraisina.

Euroopassa kalkkitryffelit kasvavat keväällä, joten Suomen syksyssä kasvavilla tryffeleillä voisi olla vientimarkkinoita.