1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaivosteollisuus tyrmää haittaveron

Ympäristöministeri Ville Niinistön esittämällä verolla kompensoitaisiin kaivosteollisuuden ympäristöhaittoja. Kaivannaisteollisuuden mielestä ala on jo nykyisellään huomattava veronmaksaja.

talous
Pitkäreikäporakone Kemin Outokummun kaivoksen tunnelissa.
Riikka Rautiainen / Yle

Kaivosyhtiöille kaavailtava louhintavero saa täystyrmäyksen Kaivannaisteollisuus ry:ltä. Ympäristöministeri Ville Niinistön esittämällä verolla hyvitettäisin kaivosteollisuudesta syntyviä ympäristöhaittoja.

Kaivosalan oman edunvalvontajärjestön mukaan kaivostoimintaa ei voida lähtökohtaisesti pitää muuta teollisuutta ja perustuotantoa haitallisempana. Kaivannaisteollisuus ry:n mukaan vajaan vuoden käytössä ollut uusi kaivoslaki ottaa jo nyt huomioon toimialan erityispiirteet, ja myös ympäristölainsäädäntö asettaa tiukat suitset kaivoksille

- Alle vuosi sitten säädetyssä kaivoslaisssa kaikki maksut kuten louhintamaksut ja hehtaarikorvaukset suunnattiin silloisen ministeri Pekkarisen tahdon mukaan maanomistajille. Nyt on näköjään samalla hunajapurkilla muitakin jakajia, pohtii Kaivannaisteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja, Outokummun Kemin kaivoksen johtaja Antti Pihko.

Hänen mukaansa Niinistön esitys tarkoittaisi käytännössä uuden kaivoslain avaamista ennen kuin lain toimivuutta pystytään edes kunnolla arvioimaan. Pihko muistuttaa, että kaivosten haitta- ja ympäristövaikutuksia käsiteltiin kaivoslain säätämisen yhteydessä.

Alle vuosi sitten säädetyssä kaivoslaisssa kaikki maksut suunnattiin maanomistajille. Nyt on näköjään samalla hunajapurkilla muitakin jakajia.

Antti Pihko

"Esitys on vastoin hallitusohjelman linjauksia"

Pihkon mukaan Niinistön esitys on vastoin hallitusohjelman linjauksia. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tavoitteena on edesauttaa kaivosteollisuuden etenemistä Suomessa.

Pihko ei ota kantaa siihen, kuinka Niinistön esityksen taustalla vaikuttavat mahdollisesti kaivosyhtiö Talvivaaran ympäristöongelmat. Kaivannaisteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtajana hän toteaa, että yhdistys ei lähde arvioimaan yksittäisten yritysten toimintaa.

- Kyllä tässä näkyy ideologistakin lähestymistä, kun puhutaan haittaverosta ja moraaliverosta, vaikka kaivannaisteollisuus ei ole yhtään sen haitallisempaa kuin mikään muukaan teollinen toiminta. Kaivannaisteollisuuden sisällä on hyvin erilaisia toimijoita, joiden elinkaari on erilainen kuten myös minerologia ja erilaiset prosessit. Kaikille mätkäistävää veroa ei voi kuitenkaan panna täytäntöön sen mukaan, jos jossakin on vaikeuksia, päättää Pihko.

Kaivosteollisuus on merkittävä veronmaksaja

Hän luonnehtii ympäristöministerin ulostuloa veroasiassa täysin käsittämättömäksi esimerkiksi Outokummun Kemin kaivoksen kannalta.

- Olemme toimineet Kemissä 45 vuotta ilman mitään sen suurempia haasteita ympäristön kannalta. Meneillään olevan investoinnin ansiosta Kemin kaivoksesta tulee Suomen suurin maanalainen kaivos, joten se tarkoittaa louhintamäärien kasvamista kuten myös potentiaalisen veromäärän kasvamista.

Pihko muistuttaa, että kaivosteollisuus on merkittävä veronmaksaja Suomessa, sillä kaikki toimijat maksavat yhteisöveroa.

- Tässä tapauksessa hyvä esimerkkki on Pyhäsalmen kaivos, joka on Kemin ohella toinen pitkäikäinen metallikaivos Suomessa ja he on maksaneet viimeisen seitsemän vuoden aikana keskimäärin 15 miljoonaa euroa yhteisöveroja Suomeen. Elikkä vuositasolla noin kymmenkertainen määrä siihen, muun muassa mitä Nokia viime vuonna maksoi.

Kaivannaisteollisuus ry:n laskelmien mukaan yhteisöveroista noin 3-4 miljoonaa euroa on vuosittain palautunut Pyhäjärven kaupungille.

Lue seuraavaksi