Hyppää sisältöön

Levykauppapäivästä tuli yksi vuoden tärkeimmistä myyntipäivistä

Levykauppojen sedät ja tädit hierovat lauantaina käsiään. Järjestyksessään viidennen levykauppapäivän tarkoituksena on saada ihmiset käymään varsinaisissa levykaupoissa nettishoppailun sijasta, ja väkeä houkutellaan erikoisjulkaisuin.

Kuva: YLE / Mika Moksu

Levykauppapäivä on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimmistä päivistä äänilevyjen myynnille. Samoin alkaa olla myös Suomessa.

Viime vuonna Levykauppa Äx -ketju lähti päivään mukaan "kokeilumielellä", mutta päivästä tuli menestys, kertoo Jyväskylän liikkeen myymäläpäällikkö Raine Pulkkinen.

- Opettelimme silloin systeemejä, mutta siitä tulikin sitten viime vuoden kolmanneksi vilkkain myyntipäivä meillä, joulumyyntien kiireisimpien jälkeen. Päivä on meille vuoden merkittävimpiä.

Tapahtuman suola ovat rajoitetut erikoisjulkaisut, jotka ovat myynnissä vain fyysisesti myymälöissä. Nettisivuille ne ilmestyvät vasta sulkemisajan jälkeen.

- Vaikka nettikaupalla on meidänkin toiminnassa erittäin tärkeä osuus, ilmestyvät erikoisjulkaisut nettiin vasta lauantai-iltana, Pulkkinen kertoo.

Suuret tavaratalot eivät päivään tai sen erityisjulkaisuihin mukaan pääsekään. Erikoisjulkaisuja ei voi myöskään varata etukäteen.

Erikoisjulkaisut saavat liikkeelle

Kaikki ketjun liikkeet valitsevat itse, mitä haluavat myydä ja mitä erikoisjulkaisuja hankkia. Myös Pulkkinen valitsi julkaisuja sen mukaan, mitä Jyväskylässä saattaisi parhaiten mennä kaupaksi. Linja on raskas.

- Kotimaisista yhtyeistä Jyväskylässä parhaiten menevät Ghost Brigaden ja Timo Rautiaisen vinyylijulkaisut. Ne ovat paikallisia yhtyeitä. Kansainvälisistä julkaisuista valitsin muun muassa Metallicaa ja Refusedia.

Kansainvälisistä julkaisuista kilpailevat sadat tai jopa tuhannet levykaupat ympäri maailmaa, joten niiden saaminen juuri omaan kauppaan riippuu Pulkkisen mukaan myös tuurista.

Kotimaisia julkaisuja on tänä vuonna vielä melko vähän. Pariisin Kevät -yhtyeen vinyylijulkaisu on suurten levy-yhtiöiden ainoita kotimaisia erityisjulkaisuja. Pienemmiltä yhtyeiltä ja levy-yhtiöiltä löytyy erikoisjulkaisuja enemmän.

- Turkulainen pienlevy-yhtiö Svart Records julkaisee uudelleen vanhaa suomalaista punk-musiikkia vinyylillä, he ovat saaneet siihen lisenssit. Porilaisen Circlen julkaisu kiinnostaa keräilijöitä ympäri maailmaa, mutta Jyväskyläänkin saatiin sitä vähän, Pulkkinen kertoo.

Keräilijän kukkaro keventyy

Raine Pulkkinen on itsekin innokas levyjen ja vinyylien keräilijä.

- Rahaahan se syö, vaikka itse saakin niistä alennusta. Toisaalta jos menee rahat levyihin, niin ne menevät hyvään tarkoitukseen.

Myymäläpäällikkö Pulkkinen myöntää, että oma maku saattaa näkyä myös kaupan valikoimassa.

- Totta kai sitä, mitä itse diggailee, on helppo myydä asiakkaille, että tämä on kova juttu. Mutta toisaalta alusta asti on oppinut sen, mikä Jyväskylässä liikkuu ja mikä ei, ja valikoima muokkautuu asiakkaiden mukaan.

- Ehkä tosin hieman näkyy oma painotus. Punk on lähellä sydäntä, ja sitä meillä saattaa olla enemmän kuin muilla.