1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valtava kultakätkö päivänvaloon Britanniassa

Britanniassa on löydetty tähän asti suurin anglosaksien ajan aarre. Noin 1 500 kulta- ja hopeaesineen kokoelma löytyi haudattuna peltoon Staffordshiressä. Esineistö on lähinnä sodankäyntiin liittyviä tarvikkeita 600-luvulta.

Asiantuntijat arvioivat esineiden olevan 600-luvulta ja kuuluneen saksikuninkaallisille. Kaikkien esineitä tutkineiden arkeologien kuvaillaan olleen ällikällä lyötyjä aarteen merkittävyyden ja esineiden taidokkaan koristelun takia.

Esineistöön kuuluu enimmäkseen taisteluun ja sodankäyntiin liittyviä tarvikkeita kuten jalokivin koristeltuja miekankahvan osia. Joukossa on myös esimerkiksi kultaisia ja hopeisia ristejä, mutta ei juurikaan naisille tyypillisesti kuuluneita esineitä kuten solkia tai riipuksia.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan kokoelmassa on yhteensä viitisen kiloa kultaa ja 2,5 kiloa hopeaa. Kyseessä on selvästi suurempi aarre kuin vuonna 1939 Suffolkissa tehty Sutton Hoon löytö.

Aarteen arvon määrittely voi kestää yli vuoden. BBC:n haastattelema British Museumin entinen intendentti Leslie Webster uskoo, että löytö tulee joka tapauksessa mullistamaan jälkipolvien käsityksen anglosaksien ajan Englannista.

Esineet löysi aarteenetsintää harrastava 55-vuotias mies, joka tutki paikallisen maanviljelijän peltoa metallinpaljastimella lähellä kotiaan Burntwoodissa keskisessä Englannissa. Tarkkaa löytöpaikkaa ei ole paljastettu.

Aarretta säilytetään toistaiseksi birminghamilaisessa museossa. Osa esineistä on näytteillä museossa lokakuun 13:nteen asti.