1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

TVO: Kaupalliset suhteet Arevaan eivät ole normaalit

TVO:n hallituksen puheenjohtajan Timo Rajalan mielestä kaupalliset suhteet Arevaan eivät ole enää normaalit. Areva johtaa Olkiluodossa vuosien viivästyksistä kärsinyttä ydinvoimatyömaata.

Olkiluodon ydinvoimalatyömaa Kuva: YLE / Tapio Termonen

Rajala kertoi näkemyksistään ranskalaisen taloussanomalehden Les Echosin haastattelussa.

- Olkiluodon työmaalla suhteet ovat hyvät, mutta konsernitasolla meillä ei ilmeisesti ole normaaleja kauppasuhteita, Rajala sanoo.

- Olemme työskennellet muidenkin ranskalaisten yritysten, kuten Alstomin ja EDF:n kanssa, eikä meillä ole koskaan ollut tällaisia vaikeuksia.

Rajala kritisoi myös toimitusjohtaja Anne Lauvergeonin kuuntelutaitoja.

- Anne Lauvergeonin kyky kuunnella ei ole yhtä hyvä kuin hänen kykynsä puhua, Rajala sanoo.

Rajala harmittelee myös yhteydenpidon heikentymistä.

- Ennen tapasimme Lauvergeonin 3-4 kertaa vuodessa. Tänä vuonna olemme tavanneet vain kerran, viime kesänä. Me haluaisimme tavata häntä useammin, Rajala valittaa.

Areva ja TVO syyttävät toisiaan

Areva ja TVO ovat syyttäneet toisiaan vuosien viivytyksistä. Arevan mukaan teknisten asiakirjojen tarkastus kestää TVO:lla reilusti sovittua kauemmin. TVO puolestaan syyttää Arevan asiakirjoja puutteellisiksi ja suuri osa pitää lähettää takaisin Arevalle. Timo Rajalan mukaan Areva myi keskeneräisen tuotteen.

- Ensin Areva myi EPR-voimalan ja vasta sen jälkeen he alkoivat tehdä tarkkoja teknisiä suunnitelmia, Rajala sanoo Les Echosin haastattelussa.

Rajala valittaa myös Arevan asennetta sen suhteen, kumman osapuolen pitäisi muuttaa toimintatapojaan

- Areva on laatinut pitkän listan siitä, mitä meidän pitää tehdä, muttei mitään siitä mitä heidän itsensä pitäisi tehdä, Rajala sanoo.