Hollola aikoo säästää lapsista

Hollolassa on alkamassa tiukka säästökuuri. Sivistystoimialan säästöt otetaan jatkossa hallintoa keventämällä ja toimintoja keskittämällä sekä lakkauttamalla. Leikkauksista kärsivät etenkin lapset ja nuoret.

Kuva: YLE

Lautakunta teki neljän vuoden ajalle yhteensä liki miljoonaan euroon nousevat säästöesityksensä 22.9. tiistaina. Hallinnosta poistuu kaksi päällikkötason virkaa vuoteen 2012 mennessä, jotta virkoja saadaan vähennettyä ja tehtäviä järjestellään uudelleen.

Esityksen mukaan lukiopaikkoja vähennetään, tuntikehyksestä tingitään ja koulukuljetukset järjestetään uudelleen.

Lautakunnan linjausten mukaan monia toimintoja kuten pienet päiväkodit ja leikkitoiminta sekä avoimet varhaiskasvatuspalvelut on tarkoitus lopettaa.

Hedelmätarhan päiväkoti aiotaan lakkauttaa ensi kesästä alken. Ylikartanon päiväkotia ei enää peruskorjata vaan vastaavat tilat rakennetaan Salpakankaan koulun yhteyteen ja Nostavalle.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Markku Pulkkanen pitää säästölistaa rankkana, mutta ehdottomasti tarpeellisena.

- Emme kuitenkaan heikennä opetuksen tasoa olennaisesti, painottaa Pulkkanen.

Siivous ja teiden kunnossapito säästöjyrän alla

Hollolan teknisen toimialan miljoonan säästö haetaan tasapuolisesti monesta eri kohteesta.

- Tarkastelun alle on laitettu niin käyttötalous, investoinnit, tulojen lisäys, myytävät kohteet ja on mietitty eri toimenpiteitä, kertoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Jarkko Niemi.

Myyntilistalla on muun muassa Hollolan kunnantuvan hirsirakennus. Säästöillä pyritään leikkaamaan käyttötalousmenoja pysyvästi, sanoo Niemi, joka pitää tekniselle puolelle langetettua 15 prosentin osuutta kunnan kokonaismenoista vähintään haasteellisena.

- Näkyviä säästötapoja on esimerkiksi siivouspalvelusta tinkiminen, mikä pitkällä aikavälillä vaikuttaa kiinteistöjen kuntoon. Myös teiden kunnossapidosta karsitaan. Esimerkiksi lunta ei lähdetä auraamaan niin aikaisin kuin ennen. Näistä tulee varmasti palautetta ja keskustelua, Niemi ennakoi.

Hollola joutuu etsimään kaikkiaan neljän miljoonan euron edestä säästöjä tulevina vuosina, kun veronkorotuskaan ei kata vajetta.

Tiistaina 22. päivänä syyskuuta kunta kertoi sosiaali- ja terveyspuolen kahden miljoonan velvoitesäästöistä. Keskiviikkona teknisen toimialan ohella miljoonan euron säästölistansa julkisti sivistystoimiala.