Rajamäki ja Oinonen kannattavat uusia vaaleja

Eduskuntavaalien uusiminen vaalirahoituskohun vuoksi ei saa laajaa kannatusta pohjoissavolaisilta kansanedustajilta. Kymmenestä maakunnan kansanedustajasta vaalien uusimista kannattavat Pentti Oinonen (ps.) ja Kari Rajamäki (sd.).

vaalit

Kaikkien edustajien mielestä vaalirahoitusjupakka on selvitettävä perusteellisesti.

Eduskuntavaalien uusiminen ei ole aivan yksinkertainen asia. Perustuslain mukaan päätöksen tekee tasavallan presidentti kuultuaan pääministeriä ja eduskuntaryhmiä.

Eduskunnan varapuhemiehen Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan vaalirahakohussa ei ole mitään sellaista, mikä vaarantaisi eduskunnan tai hallituksen kyvyn tehdä poliittisia päätöksiä, eikä siksi vaalien uusimiselle ole perusteita.

Samaa mieltä ovat kaikki hallituspuolueiden pohjoissavolaiset kansanedustajat.

Oppositio erimielinen asiasta

Oppositiosta sitä vastoin kuuluu soraääniä. Varkautelaisedustaja Kari Rajamäki (sd.) on täysin päinvastaisella kannalla kuin puhemies Kääriäinen.

Rajamäen mukaan pääministerin pitäisi kohun vuoksi tehdä johtopäätös hallituksen toimintaedellytyksistä ja esittää presidentille vaalien uusimista. Uusien vaalien järjestämistä vaativat myös perussuomalaiset äänitorvenaan puolueen 1. varapuheenjohtaja, Pentti Oinonen.

Kari Kärkkäinen (kd.) odottaa tasavallan presidentin ottavan käsiinsä arvojohtajan ohjat ja kutsuvan pääministerin keskustelemaan, nauttiiko hallitus laajaa luottamusta.

Perustuslakivaliokunnan jäsenenä toimivan Kärkkäisen mukaan kyseessä voi olla demokratian halventaminen, mikäli selviää, että vaalirahaa on ohjattu tietyille ehdokkaille.

Kytkökset selvitettävä

Täysi yksimielisyys vallitsee kuitenkin siitä, että koko vaalirahoitussoppa on hämmennettävä pohjia myöten ja asioihin tulisi saada selvyys.

Tuula Väätäinen (sd.) ei kannata vaalien uusimista nykyisten tietojen valossa, mutta vaatii Markku Rossin (kesk.) tavoin, että kaikkien kytkökset selvitetään.

Kohu vaikuttanee äänestysintoon

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa puolitoista vuotta, jos ne järjestetään normaalin aikataulun mukaisesti. Nykyiset edustajat ovat huolissaan siitä, että nyt vellova kohu voisi latistaa äänestysintoa.

Kukaan ei halua vielä arvioida, miten vaalirahakohu vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen omassa vaalipiirissä, mutta kaikki uskovat, että asia ei unohdu ennen äänestyksen alkamista.

Lähteet: YLE Savo / Mika Moksu