Oppositio kokoontuu pohtimaan mahdollisia uusia vaaleja

Oppositio kokoontuu torstaina pohtimaan eduskunnan hajottamista vaalirahajupakan vuoksi ja mahdollisia ennenaikaisia vaaleja. Oppositiopuolueet saman pöydän äärelle kutsui pääoppositiopuolue SDP keskiviikkona.

talous
Kansanedustajia eduskunnan istuntosalissa.
Kansanedustajia eduskunnan istuntosalissa.YLE

Hallituksen ulkopuolella olevat puolueet eivät ole vielä kertoneet selviä kantojaan siihen, pitäisikö eduskuntavaalit uusia, ja asiaa pohditaankin puolueissa tarkemmin torstaina. Osa oppositiopuolueiden edustajista kannattaa uusintavaaleja, kun taas toiset suhtautuvat asiaan varovaisemmin.

Hallituspuolueista kokoomuksen, keskustan ja RKP:n rivit ovat pysyneet tasaisina, eikä vaatimuksia uusista vaaleista ole kuulunut. Muutamat vihreiden edustajista ovat kuitenkin puhuneet uusintavaalien puolesta.

Takana pitkä vaalirahakohu

Vaalirahakohun viimeisimmissä käänteissä selvisi, että pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sekä muutamat muut keskustan edustajat ovat saaneet vaalirahaa keskustalaiselta Nuorisosäätiöltä, joka puolestaan on saanut avustuksia Raha-automaattiyhdistykseltä.

Vaalirahajupakka johti eroihin sekä RAY:n että Nuorisosäätiön johdossa.

Kansanedustajien vaalirahoista on selvinnyt yhä enemmän yksityiskohtia sen jälkeen, kun kansanedustaja Timo Kalli lipsautti vuosi sitten toukokuussa YLEn A-Studiossa, ettei hän ole tehnyt vaalirahoituksestaan lainmukaista ilmoitusta, koska sen tekemättä jättämisestä ei rangaista.

Lähteet: YLE Uutiset