Kodinkoneet yhä nopeammin romuksi

Uudet kodinkoneet hajoavat aiempaa nopeammin, ja niiden korjaaminen on entistä vaikeampaa ja kalliimpaa. Kalliita parin vuoden ikäisiä laitteita romutetaan yhä enemmän uusien laitteiden raaka-aineiksi.

Kotimaa

Pienkoneita ei ole kannattanut korjata enää aikoihin, mutta nykyään myös televisioiden ja kylmälaitteiden kaltaiset jopa yli tuhannen euron kodinkoneet viskataan usein kierrätyslavalle ensimmäisen vian kohdalla. Korjaaminen ei kannata, jos takuu ei ole voimassa.

Vanhoja laitteita keräävä ja korjaava Kierrätyskeskus kykenee hyödyntämään vain noin 10 prosenttia sinne tuoduista laitteista. Yksi syy on se, että modernien laitteiden varaosat on hinnoiteltu pilviin. Halpatuotantomaissa juotetut piirilevyt saattavat maksaa satoja euroja, eikä niitä välttämättä edes saa hankittua.

- Jos varaosia saisi, laitteita voitaisiin korjata enemmän meidän verstaassa. Mitä uudempi laite, sitä todennäköisemmin se menee suoraan materiaalikierrätykseen, sanoo myymäläpäällikkö Marje Arvinen Kierrätyskeskuksen Kyläsaaren toimipisteestä.

EU-komission hanke hämmentää

Tilanne saattaa jopa kiihtyä, jos EU-komissio saa saatettua voimaan uuden direktiivin kuluttajan oikeuksista. Hahmotelman mukaan tuotteiden valmistajan virhevastuu rajattaisiin koko EU:n alueella kahteen vuoteen. Sen jälkeen myyjä ei olisi enää vastuussa tuotteesta missään tapauksessa.

- Jos tuote on kaksi vuotta ja päivän vanha, ei enää voisi vedota virhevastuuseen, vaikka tuote olisi sellainen, jonka olettaisi ilman muuta kestävän kauemmin. Tämä olisi selvä heikennys suomalaiseen kuluttajansuojaan, hämmästelee Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg.

Kertakäyttökulttuuri on tarttunut myös asiakkaisiin. Moni ei edes usko laitteiden kestävän paria vuotta kauemmin.

-Yhä isommista ja kalliimmista laitteista on tullut kertakäyttötavaraa, sanoo kauppias Pasi Salonen Tammiston Mustasta Pörssistä.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula