1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Poliittinen sarjakuva pohtii seuraavaa presidenttiä

Poliittinen satiiri kukoistaa jälleen sarjakuvissa. Timo "Timppa" Mäkelän ja Jukka Parkkarin Manu, Mara, Tarja ja Mä avaa lukijalle riemastuttavan maailman kolmen viimeisimmän presidentin julkisivun takana. Sarjakuva kantaa myös kortensa kekoon tulevassa presidenttipelissä: Sauli Niinistö saa rinnalleen todellisen yllätysehdokkaan.

kulttuuri
Timo Mäkelän ja Jukka Parkkarin sarjakuva-albumi
YLE

- Tässä väläytellään sellaista Amerikan-malli mahdollisuutta, että tehtäis "hillaryt". Pertti Arajärvihän on ihan luonteva presidentti jatkamaan siitä, mihin Halonen jää, sanoo piirtäjä Timo Mäkelä nauraen.

Suomen poliittista historiaa vuosilta 1991-2009 ruotiva, Jukka Parkkarin käsikirjoittama kertomus perustuu valtaosin todellisiin tapahtumiin. Fiktion keinot otetaan käyttöön ennen kaikkea Niinistön ja muiden poliitikkojen henkilöhahmojen syventämiseksi. Mäkelän mukaan Niinistö on otollinen kohde sarjakuvataiteilijalle.

- Monia poliitikkoja vaivaa yleisharmaus, tämä koskee myös pääministeriä. Sujuvimmin pääsee politiikassa eteenpäin, kun ei ole kovin kulmikas. Niinistössä on kyllä särmää, ja myös Lipposeen ja Haloseen on ollut helppo tarttua. Aika paljon on kuitenkin poliitikkoja, joihin ei tahdo kynä ottaa, Mäkelä sanoo.

Suosio yli puoluerajojen

Mäkelän ja Parkkarin kertomukset ovat ilmestyneet pääosin Kansan Uutisten Viikkolehdessä vuosina 1991 - 2008. Pitkän toimittajan uran tehnyt Parkkari oli aikoinaan perustamassa Viikkolehteä, joka nauttii suosiota yli puoluerajojen.

- Emme pyri mitenkään halventamaan poliitikkoja. He ovat valtaosaltaan aivan hyviä ihmisiä, jotka yrittävät parastaan ja tulevat tehneeksi yhtä ja toista. Poliitikkojen tyylilajihan on tahaton komiikka ja me yritämme sitä hyödyntää huumorin keinoin, Parkkari tuumii.

Mäkelä ja Parkkari ovat tehneet yhteistyötä lähes 30 vuoden ajan. Edellinen teos, Mannerheim ja ihmissyöjätiikeri, ilmestyi vuonna 2006. Teos sai kiitosta jopa upseeripiirejä myöten, ja tälläkin kertaa odotettavissa on lämmin vastaanotto pienestä pilkanheitosta huolimatta.

- Jo Kari Suomalaisen aikaan poliitikot olivat otettuja, kun pääsivät sarjakuviin. Sehän on vain hauskaa, kun saavuttaa fiktiivisen henkilön aseman, Mäkelä toteaa.

Sarjakuvasta todeksi

Sarjakuvalla on käsikirjoittaja Parkkarin mukaan ollut tapana myös ennakoida tulevaa.

- Eräässä kohtauksessa Niinistö seikkailee Hakaniemen torilla ottamassa tuntumaa tavalliseen kansaan. Ja aivan yllättäen, vuosia myöhemmin hän julistautui työväen presidentiksi, Parkkari sanoo.

Hänen mukaansa Niinistön kuva on tälläkin hetkellä muutoksessa. - Hän suhtautuu vakavammin presidenttiehdokkuuteen. Ja onhan hän myös vaimon hankkinut, senkin me kerroimme etukäteen!

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen

Lue seuraavaksi