Koulu narauttaa näpistelijöitä Pohjois-Pohjanmaalla

Koulun henkilökunnan osallistuminen myymälävarkauksien selvittelyyn herättää arvostelua. Pohjois-Pohjanmaalla, ylivieskalaisen yläkoulun henkilökunta käy tarkistamassa läheisen kaupan valvontakameran kuvista, onko näpistelijä koulun oppilas. Lääninhallituksessa koulun toiminta saa täystyrmäyksen.

Kotimaa
Poika piilottaa karkkipussia takin sisään.
YLE

Ylivieskalaisen koulun henkilökunta käy tunnistamassa kaupan valvontanauhalta oppilaita myymälävarkaiden kiinnisaamiseksi. Asiasta kertoi viime viikolla paikallinen Kalajokilaakso-lehti. Jokirannan koulun rehtori Paula Hartikainen perustelee asiaa koulun kasvatustehtävällä.

- Jotta me pystytään kasvattamaan lapsia oikeaan ja rehellisyyteen, niin mielestäni on oikein, että me autetaan kauppiasta tällä tavalla. Kauppias ottaa sen jälkeen välittömästi yhteyttä lapsen huoltajaan, poliisin ja mahdollisesti sosiaalitoimeen. Meidän jokaisen ihmisen tulee kasvattaa, kuten ennen vanhaan kyläläiset kasvattivat lapsia, niin meidän pitää edelleen kasvattaa kaikkia, sanoo Hartikainen.

Viranomaiset kummeksuvat

Jokilaaksojen poliisilaitos ei poliisipäällikön mukaan ole tiennyt koulun aktiivisesta otteesta näpistysten selvittelyssä. Poliisin mukaan pitäisi olla selvää, että myymälävarkaudet ovat poliisin ja kaupan välinen asia. Kaupan tehtävänä on ilmoittaa asianomistajarikoksesta poliisille, minkä jälkeen poliisi alkaa tutkia juttua. Myös Oulun läänin lääninhallituksen koulutoimentarkastaja Veijo Kosola ihmettelee koulun toimintaa.

- Lähden siitä, että näpistelijöiden tunnistaminen ei ole koulun tehtävä. Näpistys on rikos, ja rikosten selvittäjänä toimii poliisi, summaa Kosola.

Kurinpidon välineenä käytetään myös koulukuvia

Myymälävarkauksien selvittelyssä on Jokirannan koulussa käytetty myös oppilaiden koulukuvia. Lisäksi kuvia on hyödynnetty tupakalla käyvien nuorten tunnistamiseen. Rehtori Paula Hartikainen arvioi, että oppilaiden koulukuvia käytetään yleisesti myös muissa kouluissa.

- Meidän koulussa käy paljon opettajia Oulun seudulta, ja siellä on ollut ihan samanlaisia käytäntöjä. Mielestäni on aika yleistä, että valokuva-albumia käytetään kouluissa eri tarkoituksiin.

Tietosuojavaltuutettu näkee koulukuvien käyttötavoissa monia ongelmallisia puolia tietosuojan ja henkilötietolain kannalta. Peruslähtökohta on se, että oppilailta tai alaikäisten yläkoululaisten vanhemmilta pitäisi pyytää lupa, jotta koulukuva voisi päätyä myös koulun käyttöön. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan kuvien käyttöä rajaa tiukasti koulun perustehtävä eli opetuksen järjestäminen.

- Jos tälle ilmiölle haluttaisiin antaa nimi, että koulu ottaa vastaisuuden varalle tuntomerkkejä, niin siihen ei ehkä löytyisi oikeita pykäliä, koska se ei ole koulun tehtävä.

Tietosuojavaltuutettu pohtii selvityspyynnön lähettämistä Jokirannan koululle.

Lähteet: YLE Uutiset / Elisa Jussila