Ihotautilääkäri: "Tatuoimista valvottava tarkemmin"

Tatuointien valvontaa ja tutkimusta ja tehostettava, sanoo ihotautilääkäri. Tatuoimisessa käytettyjen väriaineiden turvallisuutta ei juuri valvota, vaikka aineita pistetään ihmisen ihon läpi, mistä ne kulkeutuvat suoraan elimistöön ja verenkiertoon.

Kotimaa
Tatuoitu miehen käsi.
Tatuoinnin mukana elimistöön kulkeutuu väriaineita, joiden vaikutuksista ei vielä ole juuri tietoa.YLE / Hanna Poikolainen

- Tatuoinnit ovat yksi tämän hetken suurimpia terveys- ja turvallisuusongelmia, jos mietitään ihmisten koristautumista, varoittaa ihotautien ylilääkäri Tapio Rantanen Päijät-Hämeen keskussairaalasta.

Ihmisen ihon läpi pistetään tatuoidessa suoraan verenkiertoon meneviä väriaineita, joiden turvallisuusvalvonta on nykyisellään lähes olematonta.

- Kukaan ei tutki tai valvo, mitä värit sisältävät ja miten ne vaikuttavat. Tatuointivärejä pitäisi säädellä tarkemmin kuin kosmetiikkaa, jota laitetaan sentään vain terveelle iholle. Tatuoinnissa väriaineet sen sijaan kulkeutuvat elimistöön ja verenkiertoon, mikä voi olla suuri turvallisuusriski.

Ihotautilääkäri Rantasen mukaan aloitteita valvonnan tiukentamisesta on kyllä Euroopan unionin tasolla tehty ja kehitystäkin tapahtuu - mutta turhan hitaasti.

Myös hiusvärit ovat uhka

Iholle tulevista kemikaaleista myös hiusvärit Rantanen lukee ongelmallisiksi. Hiuksiin laitettavista väreistä johtuvat yliherkkyysreaktiot lisääntyvät jatkuvasti. Vastikään turvallisuussyistä tulikin käyttöön uusi direktiivi, joka alentaa kahden keskeisen hiuskestovärin emäksisyyspitoisuuksia.

- Kemikaaleja tunkeutuu ihon läpi myös hiuksia värjättäessä ja ne muodostavat ihossa sekä hiuksissa erilaisia yhdisteitä, Rantanen muistuttaa.

Hän suositteleekin, että lapset ja raskaana olevat naiset jättäisivät hiuksensa värjäämättä.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen