1. yle.fi
  2. Uutiset

Sienisyksy liikuttaa itäsuomalaisia

Metsäntutkimuslaitoksen ulkoilututkimus kertoo, että vastoin ennakko-odotuksia suomalaiset sienestävät mielellään. Kiinnostus sienestykseen on kasvanut vuosituhannen vaihteesta viisi prosenttia. Sienestys on vahvasti kulttuurisidonnainen harrastus. Itä-Suomessa sienet saavat liikkeelle puolet väestöstä.

sienet
Sieniä
YLE / Minna Keinänen

Kulttuurierosta kertoo vertaus Länsi-Suomen sienten ystäviin. Läntisessä osassa maata vain alle 30 prosenttia käy sienessä.

Sienestysharrastus on hieman yleisempää maalla asuvien joukossa. Ahkerimpia sienten kerääjiä ovat maalla-asuvat keski-ikäiset naiset.

Taitoakin mitataan

Metsäntutkimuslaitoksen ulkoilututkimus kertoo myös sen, miten osaavia sienestäjiä suomalaiset kertovat olevansa. Yli 70 prosenttia suomalaisista osaa mielestään sienestää. Parhaimmat taidot ovat itäsuomalaisilla ja iäkkäillä.

Uusia sukupolvia sienimetsään kasvattavat Suomen sieniseurat. Pohjois-Savon Sieniseura järjestää ympäri maakunnan sieninäyttelyitä ja sieniretkiä.

– Varsinkin Sisä-Savossa sieninäyttely on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan arkena, jotta koulukkaat pääsevät tutustumaan lajeihin, kertoo Pohjois-Savon Sieniseuran puheenjohtaja Kirsti Eskelinen.

Suppilovahveroita paljon

– Myös sieniretket houkuttelevat mukaan väkeä perhekunnittain. Ahkerinta aikaa on kevät, korvasienet saavat uusiakin mukaan, Eskelinen kertoo ja lähettää samalla terveisiä Rautavaaralta, mistä oli juuri kerännyt porukalla ison määrän suppilovahveroita.

Suppilovahveroita löytyykin tänä syksynä todella hyvin. Myös rouskuja ja tatteja kannattaa vielä etsiä.

Lue seuraavaksi