1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hammastahna ei riitä hampaiden valkaisuun

Tasaisen valkoinen purukalusto on monen ihanne ja hammastahnavalmistajat pyrkivät edesauttamaan tämän tavoitteen saavuttamista markkinoimalla valkaisevia hammastahnoja. Hiovia ainesosia sisältävillä tahnoilla ei välttämättä saa valkoisia hampaita vaan edessä on usein käynti hammaslääkärillä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Hampaiden väri voi usein iän myötä tummentua useista syistä. Kaupoissa myydään useita valkaisevia hammastahnoja, jotka lupaavat valkoiset hampaat. Hammaslääkäri Olli Lehdon mukaan pelkkä hammastahna ei kuitenkaan riitä jos hammaskudosta halutaan valkaista.

- Valkaisevilla hammastahnoilla saa varmaan värjäytymiä hampaan pinnasta pois, mutta hammastahna ei kyllä riitä jos hampaita halutaan valkaista, kertoo hammaslääkäri Lehto hammaslääkäriasema Vihreästä Omenasta.

Lehto toteaa, että valkaisevan hammastahna pitkäaikainen käyttö ei kuitenkaan ole haitallista hampaille.

- Kaupoista ja apteekeista löytyvät hammastahnat ovat turvallisia vaikka niitä käyttäisikin jatkuvasti. Ei niillä pysty hampaitaan pilaamaan, Lehto sanoo.

Happamat juomat vaaraksi hampaille

Hampaiden hoidon kannalta on tärkeää, että ruokavalio sellaista mikä ei vahingoita hampaita. Happamat juomat kuten limonadit kuluttavat kiillettä hampaiden pinnalla ja saavat aikaan eroosiota. Tämä saattaa aiheuttaa ajan myötä vihlontaa hampaissa.

- Varsinkin nuorilla on muotia juoda energiajuomia ja happamia tuoremehuja. Näiden pitkäaikainen käyttö kyllä pilaa hampaan pinnan, hammaslääkäri Lehto muistuttaa.

- Hampaan pinta alkaa liueta alle neljän pH:n arvoissa ja esimerkiksi kokiksen pH-arvo on alle kaksi. Se on melkein yhtä hapanta jo kuin mahahapot ja sillä on yllättävän voimakas vaikutus.

Hampaita harjatessa on hyvä myös muistaa, että happamia elintarvikkeita nautittua ei hammastahnaa saa hampaille vajaaseen tuntiin levittää.

- Jos heti laittaa voimakasta hammastahnaa ja kovasti harjaa niin kyllä se kuluttaa hampaan pintaa vaikka se kova onkin, Lehto muistuttaa.