Kouvola tutkii vanhustenhoidon tilan

Selvityksen sysäsi liikkeelle lehtikirjoitus. Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja epäilee haastatellun hoitajan lausuntoja.

Kuva: YLE

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessa, että kaupungin perusturvan toimiala selvittää mahdollisia epäkohtia.

Selvitys sai alkunsa Kouvolan Sanomien haastattelusta, jossa yksityisen hoitokodin työntekijä kertoi vanhusten huonosta kohtelusta. Puheenjohtaja Juhani Pousi haluaa selvityttää, pitävätkö väitteet paikkansa.

- Kyllä tämä on juttu, johon on pakko ottaa kantaa. Missä tämä on tapahtunut, pitävätkö väitteet paikkansa, Pousi sanoo. - Tämä on huolestuttavaa.

"Väärä tie"

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Minna Tuukkanen-Peussa epäilee nimettömän haastatellun tietoja. Hänen mielestään poliitikkojen ei kannattaisi reagoida lehtijutun ja huhupuheiden perusteella.

- Kyllä nimettömänä voi kertoa puuta heinää, Tuukkanen-Peussa (Sd.) sanoo. - En minä selvitystä vastusta enkä kannata. Lehtijuttu ei ole syy lähteä selvittämään. Tämä on väärä tie, että huhujen perässä juostaan.

Lautakunnan puheenjohtajaa ärsyttää, että hoitaja on kertonut lehdelle väitetyistä epäkohdista. Hänen mielestään asia olisi sen sijaan pitänyt kertoa johtajille tai kannella lääniin.

- Nyt päädytään vain etsimään epäkohtia ja syyllisiä, Tuukkanen-Peussa sanoo.

Tuukkanen-Peussa kaipaa täsmällistä määrittelyä, mitä lähdetään selvittämään. Hänen mukaan kaupunki valvoo yksityisiä hoivakoteja, joiden kanssa on sopimus. Kaupunki kiertää paikkoja parhaillaan. Poliitikon mielestä lääninhallituksen vastikään julkistama selvitys riittää. Vaikka epäkohtia löytyy, pääsääntöisesti asiat ovat hyvin, Tuukkanen-Peussa luottaa.

- Kunnallisella puolella valvonta on jatkuvaa, siellä on kaupungin oma henkilökunta töissä ja johto on virkavastuussa, Minna Tuukkanen-Peussa sanoo.

Valvontaan tulossa tiukennuksia

Perusturvajohtajan sijainen Niina Korpelainen sanoo tarttuvansa selvitystyöhön heti, kun käsky tulee. Myös hän vakuuttaa, että vanhustenhoitoa valvotaan.

- Töitä on tehty koko vuosi, kun olemme tehneet sopimuksia yksityisen puolen kanssa.

Korpelaista harmittaa, että kaupunki ei tiedä, mitä hoitokotia Kouvolan Sanomien jutussa tarkoitetaan.

- Kyllä tällaisissa tapauksissa pitäisi ottaa yhteyttä kaupunkiin tai lääninhallitukseen, jotta tietäisimme mistä kysellä, Korpelainen sanoo.

Valvontaan Korpelainen lupaa tiukennuksia.

- Tähän asti olemme sopineet valvontakäynneistä etukäteen. Jatkossa varmaan teemme niitä myös yllättäen, Korpelainen lupaa.