Oikeuskansleri otti vaalirahajupakan seurantaan

Oikeuskanslerinvirasto (OKV) on ollut yhteydessä eri viranomaisiin jatkuvasti paisuneiden vaalirahapaljastusten takia. Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan eri tahojen puolueille maksamat vaalirahat ovat nousseet viraston seurantaan, ja nyt viranomaiset koordinoivat sitä, mitkä ovat kunkin toimijan keinot ja toimivalta selvittää asioita.

Kotimaa

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan keskustelut ovat käsittäneet lähinnä toiminnan koordinaatiota; varsinaisista toimintalinjoista ei ole vielä keskusteltu.

- Olen yrittänyt pysyä ajan tasalla siitä, mitä kukin tekee. Tarkoitus on välttää päällekkäistä työtä, jos jossain vaiheessa ryhdyn jotain syrjää tästä asiasta tutkimaan, sanoo Jonkka.

Vaaliraha-keskusteluja on käyty Valtiontalouden tarkastusviraston, apulaisvaltakunnan syyttäjän ja poliisin kanssa. Keskustelujen sisältöjä Jonkka ei lähde erittelemään.

Jonkka sanoo, että eri viranomaiset tiedottavat itsenäisesti omista tutkimuksistaan; hän on lähinnä halunnut saada käsityksen siitä, missä kukin etenee omissa selvityksissään.

Vaalirahajupakka on paisunut rovaniemeläiseltä kelkkatehtaalta säätiörahoitukseen asti. Jonkka odottaa, että jupakan reunat tulevat vastaan ennen kuin hän ryhtyy harkitsemaan toimenpiteitä.

- Odotan, että niin sanotusti paisti kypsyy vähän. Katsotaan, milloin on sellainen aika, että täytyy miettiä, jääkö tästä jupakasta joku syrjä OKV:n tutkittavaksi, Jonkka täsmentää.

Jonkka sanoo, että OKV ehtii mukaan asian selvittelyyn myöhemminkin, jos tällaista selvitettävää on. Toistaiseksi oikeuskansleri odottaa, miten muut viranomaiset reagoivat asiaan.

Tähän asti tutkinnat ovat kohdistuneet yksityisiin yrityksiin, joihin oikeuskanslerilla ei ole toimivaltaa.

Vaalirahasotkujen siistimiseen tarvitaan monen viranomaisen yhteistyötä, koska esimerkiksi Nova-kokonaisuus on yksityisoikeudellista, ja toimivaltainen viranomainen on tämän vuoksi poliisi, sanoo oikeuskansleri Jaakko Jonkka.

Lähteet: YLE Uutiset