1. yle.fi
  2. Uutiset

Performansseja kotikylppäriin

Valokuva- ja mediataiteen tekijät houkuttelevat jälleen uusia yleisöjoukkoja Helsingin Kaapelitehtaalla. ART FAIR SUOMI 09 -tapahtumassa on esillä mm. valokuvia, videoita, persormansseja ja äänitaidetta, mutta myös maalauksia ja grafiikkaa.

Kotimaan uutiset
Jimi Kasteenpohjan siltaa esittävä valokuva
Jimi Kasteenpohja

Näyttelyssä opastetaan taiteesta kiinnostuneita kädestä pitäen erilaisten taideteosten ostamiseen ja valintaan. Päämääränä on madaltaa kynnystä katsoa ja hankkia taidetta.

Viidennen kerran järjestettävän tapahtuman taustalla ovat Taiteilijajärjestö Muu ry ja Valokuvataiteilijoiden Liitto . Kaapelitehtaan Puristamossa ja Valssaamossa on esillä on 150 taiteilijan 600 yksittäistä teosta. Useat niistä saavat tapahtumassa ensi-esityksensä, joten niin ammattilaiset kuin ensikertalaisetkin voivat kokea kerralla useita avajaisia ja tehdä taidelöytöjä.

Valokuva seinälle, äänitaidetta kotiympäristöön ja performanssia bileisiin

ART FAIR SUOMI 09 –myyntinäyttely kannustaa hankkimaan suomalaista nykytaidetta teemalla: ”Anna intuition viedä. Rakastumiseen riittää 30 sekuntia. Ei taiteen ostaminen ole sen vaikeampaa.” Tarjolla on tuoreita AFS-osto-oppaita: ”kuinka ostan nykytaidetta?” Lisäksi koko näyttelyn ajan ostajan apuna ovat taidetulkit, jotka auttavat näkemään taiteen eri vivahteita. Osto-assistentit puolestaan valikoivat sopivia töitä ostajan luonteen, ympäristön ja toiveiden mukaan.Tavoitteena on madaltaa kynnystä astua taiteen pariin, kertoo MUU gallerian toiminnanjohtaja Timo Soppela.

- Galleriat ovat monesti kirkkaasti valaistua, hienoja ympäristöjä, joissa pitäisi olla taiteesta tietävä ja jutella älykkäitä. Täällä saa kysyä tyhmiä kysymyksiä ja ihmetellä aidosti, rohkaisee Soppela.

Näyttelyssä saa opastusta myös siitä, miten sisustetaan äänellä. Ääniteoksen voi virittää vaikka kylpyhuoneeseen.

- Julkaisemme 100 kappaleen painoksen äänitaidetta sisältäviä CD-levyjä.Täällä voi myös kuunnella erilaisia teoksia ja valita sieltä itselleen mieluisimman, esittelee Soppela.

Kännykkävideo taskuun

Myyntinäyttelyn halvin artikkeli lienee kolmen euron kännykkävideo. Mediataiteilija Markus Renvall on taiteillut lyhyitä videoita, joilla on hänen mukaansa "terveysvaikutus".

- Jos elämä murjoo, voi katsoa kännykästään rauhoittavaa videota ja kuunnella sen äänimaailmaa. Samalla mieli elpyy, kehuu Renvall.

Kännykkä on hyvä media, sillä se kulkee aina mukana. Mielestäni kuka tahansa voi tehdä kännykkävideoita ja antaa niitä vaikka ystävilleen. Se lisää yhteisöllisyyttä. Tai, jos on pakotettu kerjäämään, kannattaa mieluummin tehdä muutama video ja kaupata niitä, keksii Renvall.

Näyttelyarkkitehtuurin Kaapelitehtaalle on suunnitellut vastikään SIO huonekalupalkinnon saanut Timo Ripatti, joka on myös Ornamon Vuoden huonekalusuunnittelija 2010. Näyttelyllä on runsaasti myös oheisohjelmaa.

Lähteet: YLE uutiset/ Päivi Puukka

Lue seuraavaksi