1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Marjo Kuusela

Minimi ihmettelee teoksessaan ihmistä

Ihminen on ihmeellinen otus. Vaikka tiede paljastaa jatkuvasti uusia asioita, on ihmisen silti yhä hankala ymmärtää itseään ja erityisesti muita. Tästä lähti koreografi Marjo Kuuselan ajatus Tanssiteatteri Minimin uudesta teoksesta Ihme juttu.

Kuva: Petra Tiihonen / Studio Alias

Minimin teatterinjohtaja Antti Lahti kutsui Kuuselan tekemään koreografiaa, koska hän halusi ryhmän tekevän tällä kertaa jotain tanssillista.

– Marjo Kuuselalla on kuitenkin ollut aina teatraalinen lähtökohta tanssiteoksiinsa. Lisäksi Kuuselalla on monien vuosien kokemus, josta haluamme ammentaa omaan tekemiseemme, Lahti kertoo.

Kuusela on saanut ensimmäisenä tanssitaiteilijana Suomessa presidentin myöntämän Taiteen akateemikko -arvonimen.

Ihminen on ihme

Marjo Kuuselaa on jo kauan kiehtonut tieteen avaamat uudet näköalat.

– Tiede paljastaa aina vain syvempiin kerroksiin meneviä asioita, mutta jokainen keksintö ikään kuin paljastaa satoja uusia mysteereitä, intoutuu Kuusela selittämään teoksensa taustoja.

Tieteen myötä ihmiset ymmärtävät yhä enemmän. Ennen ihmeenä koetut asiat ovat nyt arkipäivää. Ajatuksella leikkiessään Kuusela alkoi muodostaa teoksen ideaa.

– Pikkuhiljaa alkoi kuulostaa siltä, että sana ihminen on diminutiivi ihmeestä. Sitten tajusin, että ihmeestä suurin on se ihminen, Kuusela selittää.

Suosittu työpaikka

Ihme juttu on Tanssiteatteri Minimin tämän vuoden suurin voimanponnistus. Mukana yhteishankkeessa on Itäinen tanssin aluekeskus. Teoksessa on mukana viisi tanssijaa ja kaksi muusikkoa.

Minimissä tanssii Antti Lahden lisäksi Sampo Kerola ja Riikka Puumalainen. Kun Minimi haki teokseensa kahta tanssijaa lisää, hakijoita oli lähes sata. Vieraileviksi tanssijoiksi valittiin Reetta Hyvärinen ja Ahto Koskitalo. Musiikista vastaavat Hannu Oskala ja Jarno Tastula.

Ihme jutun ensi-ilta on 3. lokakuuta.