Kerrostalon energialaskut maksamatta - kaukolämpö poikki

Siilinjärvellä on syntynyt harvinainen tilanne kerrostaloyhtiön maksamattomien lämpö- ja sähkölaskujen takia. Energiayhtiö Savon Voima on katkaissut Harjamäessä sijaitsevasta kymmenen asunnon kerrostalosta kaukolämmön. Huonokuntoisen talon omistaa espanjalainen sijoittaja.

laskutus

Myös talon sähköntoimitus katkaistiin keskiviikkona muutamaksi tunniksi, mutta sähkö on kytketty takaisin teknisistä syistä. Taloyhtiön omistaa espanjalainen sijoittaja, joka ei ole maksanut laskujaan Savon Voimalle useisiin kuukausiin. Ensimmäisenä asiasta kertoi Savon Sanomat.

Asukkaat välikädessä

Talossa asuu yhdeksän asukasta. He ovat maksaneet sähköstä ja lämmöstä talon omistajalle osana vuokraa. Talossa asuvan Seppo Malilan mukaan vuokra on maksettu suomalaisen isännöitsijän kautta. Asukkaat ovat yrittäneet tavoitella suomalaista isännöitsijää. Kumpaankaan ei ole saatu yhteyttä.

- Ollaan aika hankalassa tilanteessa. Jokainen sen tietää, mitä tapahtuu, kun sähköt menee poikki. Ei pysty keittämään eikä ole lämpöä, kertoo Malila.

Malila kertoo, että talon asukkaat yrittävät nyt etsiä asuntoa muualta. Sopivien asuntojen löytämistä vaikeuttaa hänen mukaansa se, että osa asukkaista on huonoliikkeisiä ja liikkuu rollaattorin avulla.

Apuun kaivataan viranomaisia

Savon Voiman mukaan talon espanjalaiselle omistajalle on ilmoitettu selvästi, että laskut ovat maksamatta ja laskujen hoitamiselle on annettu takaraja, joka tuli nyt vastaan. Omistaja ei kuitenkaan ole Savon Voiman mukaan reagoinut maksumuistutuksiin millään tavalla. Voimayhtiö on asioinut omistajan kanssa tämän asiainhoitajan välityksellä.

- Toivomme rakentavaa ratkaisua, joka turvaisi talossa asuvien ihmisten tilanteen. Sähköt ovat nyt päällä toistaiseksi, mutta näin ei voi jatkua ikuisesti, toteaa Savon Voiman talousjohtaja Olli Räsänen.

Räsänen toivoo, että löytyisi tapa, jolla sähkön ja lämmön maksaminen voitaisiin hoitaa ilman omistajaa.

- Tähän tarvitaan todennäköisesti Siilinjärven kunnan ja mahdollisesti myös viranomaisten apua, sillä tämä on myös oikeudellisesti hyvin epäselvä tilanne, Räsänen sanoo.

Savon Voima yrittää ratkaista nyt talon asukkaiden kanssa, miten tilanteesta selvitään. Yksi mahdollisuus voi olla, että Siilinjärven kunta tekee talon asukkaiden kanssa sopimukset sähkön ja lämmön laskutuksesta. Tällöin Savon Voima laskuttaisi koko talon kaukolämmön ja sähkön kunnalta, joka jakaisi laskut talon asukkaiden kesken.

Tähän ei kuitenkaan lämmetä Siilinjärven kunnassa. Siilinjärven kunnan talousjohtajan Pekka Takkisen mukaan ratkaisu on tapahduttava Savon Voiman ja asukkaiden välillä. Takkinen toteaa, että kunta voi tulla takaamaan asukkaiden maksuja.

Vastuulliseksi sopimusosapuoleksi kunta ei kuitenkaan voi Takkisen mielestä ryhtyä tällaisessa kolmannen osapuolen, eli yksityisen asunto-osakeyhtiön asiassa. Siilinjärven kunnassa asiaa käsitellään seuraavan kerran ensi maanantaina.

YLE Savon toimitus yritti tavoittaa torstaina henkilöä, joka tiettävästi toimii tällä hetkellä espanjalaisen omistajan asioiden hoitajana taloyhtiön asioissa. Puhelinnumerossa ei kuitenkaan vastattu soittoon, kuten myös asukkaat ovat todenneet. Puhelinnumero kuuluu leppävirtalaiselle miehelle.

Lähteet: YLE Savo