Pro Peruna haluaa palauttaa perunan kunnian

Suomalaisten perunan syönti on vähentynyt. Perunan mainetta nakertaa mm laitoskeittiöiden kumiperuna.

peruna

Maalaislapsille peruna ja sen nosto on tuttua työtä. Muhniemen koulun 5 - 6 -luokkalaiset nostivat tänään keväällä Hakalan peltoon istuttamansa perunat. Muutamasta mukulasta oli kertynyt muovipussillinen perunaa jokaiselle.

-Varmaan osan syön ja osasta teen muusia, arvelee Jere Kivikko ja järjestää hienoimmat rosamundat riviin pellolle.

Muhniemen koululaiset tunnustautuvat perunan ystäviksi. Ranskalaisten ja keitettyjen suosio menee melkein tasan. Myös perunan kuoriminen onnistuu.

-Koulussa taitaa olla sitä kumiperunaa, Lassi Vuorela sanoo. - Se ei ole ihan yhtä hyvää, sillä peruna on ollut kuorittuna kauan ja koneella kuorittu.

Suomalaiset syövät henkeä kohti enää noin 60 kiloa perunaa vuodessa. Englantilaisetkin vetelevät yli 100 kiloa. Erityisesti kuoriperunan suosio on hiipunut. Yli puolet suomalaisten käyttämästä perunasta on pakasteita ja puolivalmisteita, eli ei välttämättä kotimaista perunaa ollenkaan.

- Pakastealtaalla saa olla todella tarkkana, sanoo projektipäällikkö Hannele Kallio Pro Perunasta. - Hyvin usein pakasteet on tehty tuontiperunasta, vaikka moni pitää itsestään selvyytenä sitä, että peruna on kotimaista jos valmistaja on suomalainen.

Yksi syy perunan menetettyyn maineeseen ovat varmasti surullisen kuuluisat valmiiksi kuoritut kumiperunat, joita ei gourmet-ruuaksi voi kutsua.

-Laitoskeittiöt eivät ota vastaan multaperunaa, Hannele Kallio selittää. - Kuorimistekniikat ovat kyllä kehittyneet, että ehkä tästä kumiperunamaineesta päästään.

Muhniemen koululaiset tuntevat perunansa hyvin. Peltoon on laitettu kauniin punaista Rosamundaa ja perinteistä Marilyniä.

-Sitten on myös se, mikä se oli, Giga-peruna, josta tulee sinistä muusia, tietää Selina Hakala kertoa. - Se on ihan sininen kokonaan, mutta muusi on pehmeän makuista.

Miksi sitten perunan maine pitäisi palauttaa?

-Peruna on halpa ja terveellinen ja myös ekologinen , ravintoarvoiltaan monipuolinen ruoka, Hannele Kallio vakuuttaa. -Kuoriperunan ekologinen jalanjälki on pieni; tuotannossa ei tarvita energiaa kuluttavia kasvihuoneita eikä suuria määriä vettä eikä perunaa myöskään tarvitse erikseen lennättää Suomeen.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Anna-Leena Ilmarinen