Kokkolalta viisi tonnia vaalitukea

Puolueet ovat saaneet viime kunnallis- ja eduskuntavaalien aikaan tukea Kokkolan kaupungilta, sairaanhoitopiiriltä ja koulutusyhtymältä. Tuhannesta viiteen tuhanteen euroon suuruisilla summilla on ostettu taidetta ja ilmoitustilaa.

talous
Vaalilippua leimataan
YLE

Kokkolan kaupunki on tukenut edellisten kunnallis- ja eduskuntavaalien vaalityötä ja puolueita lähinnä hankkimalla taidetta ja ostamalla ilmoitustilaa yhteensä noin viidellä tuhannella eurolla.

Nykyinen Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä on tehnyt taidehankintoja puolueilta yhteensä yli tuhannella eurolla. Myös Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä on tukenut puolueiden vaalilehtiä noin tuhannella eurolla.

Tukea muutamille

Tauluista ja keramiikasta varsinainen vaalituen osuus on kuitenkin pienempi, sillä taidetta olisi hankittu joka tapauksessa ja osa myyntihinnasta menee tuotantokuluihin.

Kokkolan kaupunki on ostanut kansliasihteeri Kaija Jestoin mukaan taidetta SDP:lta, Kristillisiltä ja Kokoomukselta sekä keramiikkaa Keskustalta.

Keskussairaala hankkii johtaja Hannu Pajunpään mukaan taidetta vuosittain, ja viimeisen 2,5 vuoden aikana puolueiden kautta on tauluja ostettu SDP:lta ja Keskustalta.

Koulutusyhtymän lehti-ilmoittelua on ollut johtaja Jukka Yli-Karjulan mukaan vaaliteemaan liittyen kahdessa kolmessa aluelehdessä. Lehtien taustalla ovat olleet SDP ja Keskusta.

Kokkolan satamajohtaja Torbjörn Witting myöntää, että Kokkolan satamalaitos on tukenut muutama vuosi sitten Keskustan vaalityötä ostamalla lipun puolueen järjestämään seminaariin. Tuki on muutaman satasen luokkaa. Kokkolan Energian liikelaitoksen eläkkeellä oleva johtaja Juhani Paananen kertoo osallistuneensa Keskustan järjestämään Energiaa, Eurooppaa ja ekonomiaa -seminaariin tammikuussa vuonna 2007. Seminaarin osallistumismaksu oli 500 euroa.

Sen sijaan Kokkolanseudun Kehitys KOSEK ja Keski-Pohjanmaan Teknologiakeskus KETEK sanoutuvat irti vaalirahoituksesta.

Kaupungilla ohje tukemiseen

Kokkolan kaupunki on ainoa, jolla on varsinaiset ohjeet vaaliehdokkaiden tukemiseen. Kansliasihteeri Kaija Jestoin mukaan ohjeet lähtevät siitä, että kaupunki tukee pyydettäessä puolueen vaalilehteä yhdellä ilmoituksella. Kaupunki tukee puolueiden vaalityötä tarjoamalla Kokkola-salin puolueiden vaalitilaisuutta varten yhden kerran vaaleja kohti. Salivuokran arvo on noin 400 euroa.

Liikelaitoksilla tai kaupungin yhtiöillä ei varsinaisia ohjeita ole. Sen sijaan esimerkiksi KOSEKilla on toimitusjohtaja Jonne Sandbergin mukaan olemassa sääntö, että se ei sponsoroi minkäänlaista toimintaa. Myös KETEKin toimitusjohtaja Juhani Kuusilehto kieltää KETEKin tukeneen vaalityötä. Hän ei muista, että tukea edes olisi pyydetty.

Aamun Keskipohjanmassa kristillisten Bjarne Kallis sanoo saaneensa lehteensä tuki-ilmoituksen sekä Pietarsaaren että Kokkolan kaupungeilta. Keskustan Mika Lintilä puolestaan ei osaa eritellä tukiryhmän varainhankinnan kanavia ja sanoo, ettei ainakaan muista saaneensa tukea Kokkolan yhtiöiltä.

Kokkolassa ilmestyvä Kokkola-lehti kertoi keskiviikkona, että kaupungin liikelaitokset ja kuntayhtymät olisivat tukeneet kunnallis- ja eduskuntavaaliehdokkaita tuhansilla euroilla.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Helena Mehtälä