Kuntaliiton Parjanne: Vaalituki ei ole kunnan tehtävä

Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne kehottaa kuntia keskittymään perustehtäviinsä ja tarkistamaan poliitikkojen tukemisen pelisääntöjä. Alkuviikosta selvisi, että Kokkolan kaupunki tuki eduskuntavaalien alla poliitikkojen vaalityötä ostamalla muun muassa taidetta.

talous
Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne
YLE

Kokkolan kaupunginjohtaja Antti Isotalus kertoo YLE Uutisille, että kaupunki hankki tauluja ja keramiikkaa neljältä eri tukiryhmältä.

Jutta Urpilaisen (sd.) taustayhdistykseltä sekä useita keskustalaisia ehdokkaita tukeneelta yhdistykseltä ostettiin molemmilta 700 euron hintaiset taulut. Bjarne Kalliksen (kd.) tukiryhmältä kaupunki osti kaksi taulua, joiden hinnat olivat 500 ja 600 euroa. Mika Lintilän (kesk.) tukiryhmältä ostettiin viisi keramiikka-astiaa, jotka maksoivat yhteensä 300 euroa.

Parjanne uskoo, että vastaavanlaisen tuen antaminen on kunnissa äärimmäisen harvinaista. Kuntaliitto ei ole tutkinut asiaa, mutta Parjanne ei ainakaan muista kuulleensa samankaltaisista tapauksista.

Hän kehottaa suhtautumaan kunnan antamaan vaalitukeen kriittisesti.

- Se ei kuulu kunnan toimiin, vaikka varmaan onkin pikkuasia kunnan budjetissa.

Parjanne ei kuitenkaan näe, että Kokkolan tapauksessa tarvitsisi ryhtyä erityisiin toimiin.

- Jos lähdetään tutkimaan juridiikkaa, varmaan siitä jokin oikeusjuttu saadaan, mutta en suosittele sellaista. Pikemminkin voisi tulevaisuutta varten linjata pelisäännöt selkeämmin.

Parjanteen mukaan kunnat voivat antaa valtuustoryhmille tietyssä puitteissa tukea esimerkiksi koulutukseen ja edistää luottamushenkilöiden työskentelymahdollisuuksia.

- En suosittele, että mennään yksittäisen ehdokkaan tukemiseen. Siinä on periaatteellinen ongelma, koska kaikkia ryhmiä pitää kohdella tasapuolisesti.

Lähteet: YLE Uutiset