G20: Talouden elvytys jatkuu

G20-maiden kokous Yhdysvaltain Pittsburghissa on sopinut talouden elvytystoimien jatkamisesta, kunnes maailmantalous on saatu kestävälle pohjalle. Elvytyksestä luvataan myös luopua koordinoidusti, uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamasta päätösluonnostelmasta selviää.

Ulkomaat
G20-kokous Washingtonissa
EPA / Stephen Jaffe

Viralliset päätökset kokous tekee perjantain aikana. Kokousta isännöivän Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman lehdistötilaisuus järjestetään hieman ennen puoltayötä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner sanoi jo kokouksen alla, ettei maan talous ole vielä valmis tukirakennelmien poistamiseen.

Taantuman päättymisestä on jo nähty merkkejä maailmalla, mutta monen valtion budjetti on yhä pahasti alijäämäinen ja työttömyys on nousussa monessa maassa.

Pankkiiribonukset kuriin

Pittsburghin kokous on laittamassa uusiksi myös rahoituslaitosten johdon palkkioita. Päätösluonnoksen mukaan palkkiot suhteutetaan jatkossa pitkän aikavälin tuloksiin.

Etenkin Ranska ja Saksa ovat vaatineet selkeää kattoa palkkioille. Niiden mukaan nykytilanne kannustaa nykyisen talouskriisinkin taustalla olevaan holtittomaan riskinottoon. Yhdysvallat ja Britannia ovat samoilla linjoilla, mutta niiden säätelyintoa hillitsee huoli maiden pankkien kilpailukyvystä.

Fossiiliset tukiaiset pois

G20-maat ovat sopineet myös fossiilisten polttoaineiden tukiaisten poistamisesta. Tarkkaa aikataulua ei ole vielä esitelty, vaan muutosten sanotaan tulevan keskipitkällä aikavälillä.

Usea G20-maa pitää nykyisin fossiilisten polttoaineiden - kuten hiilen ja bensiinin - kuluttajahintaa sisämarkkinoillaan alhaisena valtion tukiaisilla.

IMF:n valtaa kehittyville maille

Kehittyville maille aiotaan antaa enemmän valtaa kansanvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä. EU-komission puheenjohtaja Jose Mauel Barroso ja talouskomissaari Joaquin Almunia kertovat G20-kokouksen päässeen sopuun asiasta torstaina.

Eurooppalaisen diplomaattilähteen mukaan teollisuusmaiden äänivaltaa siirrettäisiin kehittyville maille viisi prosenttia.

G20 korvaa G8:n

G20 tulee korvaamaan G8:n maailman talouspolitiikan foorumina, Valkoinen talo kertoo. Pittsburghissa koolla oleva G20-kokous ilmoittaa päätöksestä virallisesti myöhemmin.

Valkoisen talon mukaan uudistuksella saadaan saman pöydän ääreen tasapainoisemman maailmantalouden rakentamisen ja finanssijärjestelmän uudistamisen kannalta tärkeät tekijät.

Kaikki G8-maat kuuluvat G20-ryhmään, mutta mukana on edustus myös mm. voimakkaasti kehittyvistä Intiasta ja Kiinasta. Lisäksi EU:n puheenjohtajamaa edustaa unionia ryhmässä.

Uudistuksen kerrotaan herättäneen vastustusta ainakin G8-ryhmään kuuluvassa Italiassa, joka pelkää vaikutusvaltansa vähenevän suuremmassa ryhmässä.

Asiasta diplomaattilähteiden perusteella ensin kirjoittaneen Wall Street Journalin mukaan G8-maat tapaisivat vielä jatkossakin muiden kokousten yhteydessä, mutta talous olisi poistettu asialistalta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset