Vanhanen kiistää hallituksen toimintakyvyn heikentyneen

Pääministeri Matti Vanhanen torjuu epäilykset siitä että vaalirahakiista olisi heikentänyt hallituksen toimintakykyä. Vanhanen ei myöskään aio erota opposition vaatimuksista huolimatta. Hän pitää vaalirahakohua osittain poliittisena ajojahtina.

talous
Vanhanen suorassa tv-haastattelussa New Yorkissa
Valtioneuvosto

Vanhanen vastasi opposition esittämiin eroamisvaatimuksiin New Yorkissa. Vanhanen osallistuu muun valtiojohdon tavoin YK:n yleiskokoukseen.

- Ei kannata huolestua. Hallituksen toimintakyky on hyvä, Vanhanen vakuutti.

Vanhanen totesi pitävänsä säännöllisesti yhteyttä valtiovarainministerin kanssa pysyäkseen ajan tasalla taloustilanteesta. Vanhanen viittasi presidentti Halosen aiempaan lausuntoon, jossa tämä toivoi, että hallitus voisi keskittyä tähän taloustilanteeseen.

- Sekä elokuun budjettiriihi että eduskunnassa käyty budjettiväittely kertovat, että toimintakyky on hyvä ja hallitus pystyy myös hyvin vahvasti osallistumaan tähän kansainväliseen yhteistyöhön mitä tässä talouskriisin oloissa tarvitaan.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) totesi torstaina iltapäivällä eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus tuo eduskunnan käsittelyyn tiedonannon. Tiedonannossa käydään Kataisen mukaan koko poliittisen toiminnan rahoitusta läpi.

"Poliittinen ajojahti"

Vanhasen mielestä kysymys on osittain poliittisesta ajojahdista.

- Tottakai tässä on myös politiikasta kyse. Oppositio on yrittänyt minut kaataa kymmeniä kertoja tässä kuuden vuoden aikana. Ja se on opposition täysi oikeus, Vanhanen totesi.

Presidentti Halonen esitti kommenttinsa vaalirahoituskohun vaikutuksista YLE Uutisille niinikään New Yorkissa. Halonen ei ottanut kantaa pääministerin erovaatimuksiin, mutta piti tilannetta huolestuttavana hallituksen toimintakyvyn kannalta.

Pääministeri Vanhanen palaa Yhdysvalloista kotimaahan lauantaina.

Lähteet: YLE Uutiset