1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veripalvelu

Hengenpelastajat

Sanomalehti Ilkka haastoi Pohjanmaan Radion väen mukaan luovuttamaan verta. Mekin panimme hyvän kiertämään.

Matti Salmenkangas on kokenut luovuttaja. Kuva: YLE Pohjanmaa

Verenluovutus on helppo ja nopea tapa auttaa lähimmäistä. Kun luovuttamaan lähdetään porukalla, moni ensikertalainenkin rohkaisee mielensä ja lähtee mukaan.

Ilkka aloitti haastekamppanjan

Sanomalehti Ilkan väki lähti luovuttamaan verta keskiviikkona 16.9. Mukana oli niin kokeneita luovuttajia kuin ensikertalaisiakin. He päättivät myös laittaa hyvän kiertämään ja haastoivat YLE Pohjanmaan mukaan hengenpelastaja-kampanjaan.

YLE Pohjanmaan ihmiset suuntasivat verenluovutukseen seuraavalla viikolla, 24.9. Veripalvelun ovi kävi sekä Vaasassa että Seinäjoella. Verenluovutuksen yhteydessä yleläisistä löytyi uusia jäseniä myös luuydinluovuttajarekisteriin. Minna Matintupa kirjautui vapaaehtoiseksi kansainväliseen rekisteriin, jonka avulla voidaan auttaa mm. leukemiapotilaita.

YLE Pohjanmaan haastoi haastateltavat ja Pohjalaisen toimituksen

Hyvä kiertää eteenpäin myös Yleltä: Me haastamme hengenpelastajiksi sanomalehti Pohjalaisen toimituksen, sekä kaikki Pohjanmaan Radion haastattelussa olleet ihmiset vuosien varrelta. Toivotaan, että SPR:n veripalvelun ovessa saranat kestävät!

Sairaaloissa on leikkaustoiminta vilkastunut ja veren tarve kasvanut kesästä. Pulaa on erityisesti tavallisimmasta verestä, eli A+ veriryhmän luovuttajista. Kaikkia veriryhmiä kuitenkin tarvitaan koko ajan, muistuttaa veripalvelutoimistojen esimies Päivi Metsola. Hän uskoo, että haastetempaus tekee hyvää verivarastoille.

- Tämä herättää toivottavasti ajatuksia siitä, miten kukin voi auttaa sitä tuntematonta lähimmäistä, Päivi Metsola sanoo.