"Minä en anna koskaan periksi!"

Pudasjärvinen taiteilija ja kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen haaveilee avolavarekasta, jonka kylkiä koristaisivat härskit kuvat ja jossa olisi keskellä kylpyamme. Siellä hän istuisi minkkiturkki yllänsä ammeessa ja lauleskelisi lauluja.

kulttuuri
Tykkyläinen kuvaa Pudasjärven naisia ja maisemia.
Hannu Tarvas / Yle

Videopalvelu YouTubesta löytyy yhdentoista sekunnin mittainen videopätkä, jossa mies istuu pöydän äärellä, lätkii itseään Kalevalla päähän ja sanoo: "Miehet antavat aina periksi. Minä en anna koskaan periksi."

Videolla esiintyvä mies on Pudasjärvinen Kari Tykkyläinen, maailmanlaajuinen videosuosikki, jonka taidetta löytyy YouTubesta viidensadan videon verran. Kyseinen "Lannistumaton" video on kerännyt yli 570 000 katselukertaa ja yhteensä miehen tuotoksia on silmäillyt noin neljä miljoonaa silmäparia. Tykkyläinen tunnetaan paremmin YouTubessa nimellä Tykylevits.

Tykkyläinen on yksi Suomen katsotuimpia taiteilijoita netissä, ellei jopa katsotuin. Hänelle on perustettu 18 ihailijakerhoa.

- Nuoret diggaa näitä juttuja, Tykkyläinen perustelee suosiotaan.

Mies myöntää, ettei ole koskaan ollut liiemmin tietokoneen tai netin ystävä, mutta nykyään hän menee aamuisin suoraan tietokoneelle tarkistamaan sähköpostin ja kommentit.

- Tänäkin aamuna siellä oli joku amerikkalainen kirjoittanut kömpelöllä suomen kielellä, luultavasti sanakirjaa apuna käyttäen: "Kaunis nainen ihana pitämä nailonsukka".

Paikalliset emännät Pudasjärven maisemissa

Tykkyläinen esittelee videotaiteessaan pudasjärvisiä naisia ja paikallisia maisemia. Videot on yleensä kuvattu suolla tai normaaleissa kotipuitteissa.

- Mulla on nytkin kymmenkunta emäntää jonossa odottamassa, että keksisinkö jotain heidän varalleen.

Joitain videoita videotaiteilija on joutunut poistamaan sen vuoksi, että miehiä on ruvennut häiritsemään vaimonsa julkisuus.

- Ettei tuu avioeroja sen takia. Yleensä isännät on kuitenkin ylpeitä naisistaan. Mää en nimittäin kaikkia naisia kuvaa, Tykkyläinen pamauttaa.

Taiteen tekemisessä Tykkyläinen pitää YouTubea hyvänä markkinointikanavana. Videopalvelun kautta ihmiset löytävät helposti taiteilijan kotisivun, jonka kävijämäärä onkin satakertaistunut siitä ajasta, jolloin mies ei ollut näkösällä YouTubessa.

Kauppa ei kuitenkaan käy suoraan kotisivun kautta. Ihmiset näkevät sivulta mitä Tykkyläinen tarjoaa, ja tulevat paikan päälle katsomaan. Tosin Tykkyläinen toteaa, etteivät ihmiset enää osta taidetta.

- Taiteilijoilla on huono asema ja huonot tulot. Me olemme sosiaalisesti ulkopuolella kaikesta. Me emme ole yrittäjiä vaan olemme jotain muuta.

"Aina pitää jaksaa yrittää"

Tykkyläinen ei kuitenkaan lannistu.

Hän suunnittelee parhaillaan Fast movie festival -nimistä tapahtumaa, johon kuka tahansa voi kuvata maksimissaan 30 sekuntia pitkiä filmejä. Pätkät tullaan esittämään lopulta Pudasjärvellä videotykillä.

Miehen taidetapahtumiinkin riittää tunkua. Helsingistä on ensi kesänä tulossa kaksi linja-autollista väkeä mukaan Tykkyläisen performanssiin.

- Aina pitää mennä eteenpäin ja keksiä uutta ja luoda positiivista henkeä, mies toteaa.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen