Nikkilä ei halua näivettyä nukkumalähiöksi – lähijuna kasvun veturina

Sipoon Nikkilän väkimäärän arvellaan kolminkertaistuvan noin 12 000 asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Jotta kasvu tapahtuisi hallitusti, on Nikkilän keskustan kehittäminen aloitettu hyvissä ajoin.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Nikkilän keskustaa remontoidaan.
Nikkilän keskustaa remontoidaan.YLE Helsinki / Paavo Häikiö

Suunnittelussa lähdetään liikkeelle siitä, että tulevaisuudessa Nikkilän ja Helsingin välillä kulkisi lähijuna. Junan reitti kulkisi Nikkilästä Talman ja Keravan kautta pääkaupunkiin. Junan saamisessa on kuitenkin klassinen muna-kana –ongelma. Eli ensin pitäisi saada asukkaita, jotta VR innostuisi todella radasta, mutta toisaalta asukasmäärän kasvattaminen on vaikeaa ennen kuin asema on käytössä.

Sipoon kaavoitusarkkitehti Sirkku Huiskon mukaan yksi syy miksi keskustan kehittämistä tehdään, on halu löytää paikkoja palveluille ja työpaikoille. Kyselyn mukaan asukkaat haluaisivat palveluja nimenomaan lähelle.

- Vaikea kysymys on keksiä miten palvelut ja työpaikat saataisiin keskustaan, eikä asutuksen ulkopuoliselle alueelle, Huisko toteaa.

Nikkilän aseman seutu on myös kaupan kiinnostuksen kohde. Huiskon mukaan Nikkilän aseman seutua kohtaan myös isommilla kauppaketjuilla on kiinnostusta.

- Isot ketjut vetävät mukanaan asiakkaita ja sen myötä mahdollisuudet myös pienemmille liikkeille ovat paremmat.

125 vastasi Nikkilän kehittämiskyselyyn

Keskustan kehittämistä silmälläpitäen kunta teetti laajan kyselyn siitä miten Nikkilää halutaan kehitettävän. Ihmisiltä kysyttiin muun muassa minkälaista ympäristöä arvostavat, mihin kauppoja ja asuntoja toivotaan, ja esimerkiksi puistojen tarpeesta.

Nikkilän kehittämisen tarpeesta kertoo paljon myös se, että kysely aloitettiin niinkin perusteellisesti kuin kysymällä missä ihmiset tällä hetkellä kokevat Nikkilän keskustan ylipäätään olevan.

Keskustan kehittämissuunnitelma toimii asemakaavoituksen tukena. Huiskon mukaan kyselyn pääviesti oli kuitenkin selkeästi se, että hyvä kun edes jotain tehdään.

Lähteet: YLE Helsinki / Paavo Häikiö