1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näytelmät

Rospuutto-ryhmän näytelmä isoilla kierroksilla

Kontiovaaran koululla Kontiolahdella kotiaan pitävän Rospuutto-ryhmän näytelmä Idiotia - ehdotus esitykseksi, on ensi-illassa torstaina 8. lokakuuta. Näytelmä on varsinainen kiertolainen, sillä esityspaikat sijaitsevat mm. erilaisilla seurojen taloilla, Juuan Kivikeskuksessa, ja myös oikeilla teatteriestradeilla. Teoksella tuntuu olevan nostetta jo ennen H-hetkeä; se on ainoana pääkapunkiseudun ulkopuolisena näytelmänä kutsuttu myös Helsinkiin kansainväliselle Baltic Circle- teatterifestivaalille.

Kuva: YLE / Pohjois-Karjala

- Tuntui todella hienolta saada kutsu Baltic Circle- festivaaleille, sillä siellä kiertelee keskieurooppalaisia teatterituottajia etsimässä teoksia estradeille ja festivaaleille ympäri Eurooppaa, pohtii teoksen dramaturgi-ohjaaja Hanna Kirjavainen.

Dostojevskin Idiootti on kirjallisuuden klassikko, johon tarttuminen on järkälemäinen haaste. Rahoitusta ja dramaturgiaa alettiin viritellä jo pari vuotta sitten, ja työtä on tehty kansainvälistä tarkastelua kestävällä otteella.

Pääroolissa, ruhtinas Myshkininä on näyttelijä Taisto Reimaluoto. Hänen lisäkseen Idiotiassa nähdään Jari Virman, Kira Riikonen, Milla Yli-Hakala ja Jaakko Tohkanen. Alkuperäisteoksessa Dostovevskin Idiootissa vilahtelee huikea ihmisten joukko, joten näyttämöllekin marssitetaan useita kymmeniä eri hahmoja. Näyttelijöille teos on sikälikin haastava, että heillä on useita rooleja päällekäin.

- Tyylilajiksi on valittu karnevalistinen ilmaisu, joka taittuu näiltä näyttelijöiltä. Mikäli saamme kutsuja keskemmäs Eurooppaa, ei kieli tuota ongelmaa. Tekstityslaitteet ovat arkea jo teatterilavoillakin, kertoo Hanna Kirjavainen.

Pohjois-Karjalassa teos nähdään mm. Varpasen Mäkituvalla Lieksassa, Enon Louhitalolla, Tikkalan seurojentalolla, Koveron nuorisoseurantalolla, Roukalahden Kivekkäiden talolla ja Ohvanan kulttuuritalolla Hammaslahdessa. Teos matkaa Helsinkiin myös ensi keväänä, sillä maaliskuussa on vuorossa esitysrimpsu Teatteri Takomossa.