1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ihmisen muistijärjestelmä

Nurkkapuheet 25.9.2009

Muistiviikko on lopuillaan, päättäjien lähimuisti pätkii. Ei kai dementia vaivaa? Kari Toiviaisen Nurkkapuheitten yhtenä teemana Etelä-Savon Radiossa perjantaina oli päättäjien lähimuisti!

Ihmisen muistijärjestelmä

Olen huolissani kansanedustajien terveydentilasta. Huoli kansanedustajien henkisestä tilasta ei johdu siitä, etteivätkö kaulaansa myöten vaalirahasuohon uponneet kansanedustajat ja ministerit osaisi selitellä sotkujaan parhain päin.

Se ei huoleta. Mutta se askarruttaa, miten parin sadan kansanedustajan joukkoon mahtuu sellainen määrä muistihäiriöisiä.

Muistiviikon päättyessä väkisinkin pohtii, etteivät kai kansanedustajat ja ministerit pode dementiaa. Se tästä kohusta vielä puuttuisi, että joku paljastuisi dementikoksi!

Dementiassa lähimuisti pätkii

Vaaleista on tuskin ehtinyt kulua paria vuotta, kun muutamilta kansanedustajilta ovat unohtuneet vaalirahoittajat muista vaalirahakeskusteluista nyt puhumattakaan.

Dementikoille on tyypillistä lähimuistin nopea heikkeneminen!

Jos muisti pätkii näissä pikkuasioissa, miten pahasti muistihäiriöt sävyttävät isompia asioita?

On vaarallista vastata, että ”en muista”. Huonomuistisuuden tekee kummalliseksi se, että muistamattomuus on kovin selektiivistä – valikoivaa.

Voiko kysymys aiheuttaa dementiaa?

Jokainen muistaa omat tukijoukkonsa ja tervehtii heitä kädestä pitäen. Muisti alkaa pahanlaisesti pätkiä, kun kyselee vaalirahan alkuperää.

Huonomuistisuus vaivaa heti, kun toimittajat kyselevät inhottavia - esimerkiksi sitä, että mistä raha tuli tai ketä oli päättämässä vaalituen saajista.

Mistä kumman syystä vaalituen antajilla sitten muisti pelaa?

Luulisi, että liikemiehet tekevät omassa työssään niin paljon talouspäätöksiä, ettei millään kaikkea jaksa muistaa!

Mutta toisin vaan on. Miksi?

Vanhukset ansaitsevat kunnon hoidon

Dementiasta on helppo siirtyä vanhuksiin. Vanhusten hoidosta ovat sanan säilät heiluneet netissä ja yleisönosastoissa.

Vanhusten hoito on retuperällä. Vanhuksille syötetään liikaa lääkkeitä, hoitokodeissa työvoimapulan takia ulkoiluttaminen unohtuu ja moni makaa omissa ulosteissaan, kun hoitavia käsiä on liian vähän.

Arkkiatri Risto Pelkonen sanoi tiistai-illan haastattelussa Radio Suomessa, että Suomen kaltaisella sivistysvaltiolla on varaa kohdella ja hoitaa vanhuksensa kunnolla ja kunnioittavasti.

Sen on jokainen elämänsä viime vuosia elävä vanhus ansainnut.

Onko tryffeli Itä-Suomen musta timantti?

Juvan tryffelikeskuksessa on paiskittu töitä oikein olan takaa. Siellä on tutkittu Puumalasta ja Joensuusta löytyneitä tryffeleitä.

Maailman kalleimpiin ruoka-aineisiin kuuluvien tryffelien löytyminen supisuomalaisesta pihapiiristä antaa uutta puhtia, että tällä sikojen ja herrojen herkulla voisi olla viljelymahdollisuuksia Pohjolassakin.

Aika näyttää, tuleeko tryffelistä Itä-Suomen musta timantti.

Hiihtokuningas umpihankeen

Juvalaiset puuhaavat patsasta mestarihiihtäjä Kalevi Hämäläiselle.

Patsaalle löytyi ”viisaissa päissä” sijoituspaikkakin. Hämäläisen patsas pannaan hiihtämään pesäpallokentän ja urheilukentän väliselle kumpareelle.

No, mikäs siinä!

Hyvähän siellä on hiihtokuninkaan patsaan hiihdellä - umpihangessa ja katseilta piilossa.

Kari Toiviainen

Edelliset nurkkapuheet


Kuuntelijakommentteja: