Valokuvauksen läänintaiteilija Hannele Pappilan pesti päättyy

Hannele Pappilan pesti valokuvauksen läänintaiteilijana päättyy ensiviikolla. Seitsemän vuoden ajan Pappila on yrittänyt nostaa esille valokuvauksen ja valokuvaajien asemaa Oulun läänin alueella. Työtä on tehty useiden eri projektien, työpajojen, taidenäyttelyiden ja koulutusten yhteydessä.

valokuvaus
Läänintaiteilija Hannele Pappila esittelee projektin tuloksia
YLE / Saana Tahkola

Valokuvauksen läänintaiteilija Hannele Pappilan pesti on päättymässä. Seitsemän vuotta läänintaiteilijana työskennellyt Pappila kertoo tunteiden vaihtelevan haikeasta myös vapauttavaan mielentilaan.

- Olen saanut tehdä sen, mitä halusinkin tehdä. Ehkä nyt olisi jonkin uuden aika”, Pappila toteaa.

Viimeisenä tehtävänä Pappilalla on edessä seitsemänvuotisen työhuoneensa tyhjentäminen. Pöydät ovat täynnä papereita, julisteita ja kuvia pestin aikana järjestetyistä projekteista. Jokainen kuva tuo mieleen muistoja vuosien varrelta.

Projekteja, työpajoja ja uusia mahdollisuuksia

Aloittaessaan seitsemän vuotta sitten läänintaiteilijan pestiään, Hannele Pappilalla oli päämäärä, jonka hän kertoo omasta mielestään saavuttaneensa.

- Mulla oli sellainen vahva mielikuva, että pohjoisen alueella oli paljon hyviä tekijöitä. Missio oli antaa heille mahdollisuus tuoda töitä esille projektien kautta ja tukea ammattitaitoa erilaisten työpajojen kautta.

Lapset ja nuoret ovat olleet Pappilalle aina myös hyvin tärkeitä ja tämä näkyi myös pestin aikana järjestetyissä projekteissa. Pappila on työskennellyt yhdessä lasten, nuorten ja erityisryhmien, kuten kehitysvammaisten ja maahanmuuttaja lasten, kanssa projekteissa, joissa osallistujat ovat itse saaneet ottaa valokuvia omasta elämästään.

Pappila kokeekin juuri lasten- ja nuoren kanssa tehtyjen projektien olleen kaikkein antoisimpia.

- Niissä näkyy niin voimakkaasti se ilo, mitä valokuva tuottaa. Se mikä voima valokuvalla on ja miten paljon se vaikuttaa yksilön elämään, Pappila selittää.

Yhteistyötä Kiinassa saakka

Ajallisesti pisin projekti Pappilan läänintaiteilijana olon aikana oli valokuvatyöpaja yhteistyössä Kiinalaisten toimijoiden kanssa. Projekti toteutettiin kahdessa osassa. Ensin Kiinassa Hainanin saarella ja lopuksi Suomessa Oulussa Hailuodon saarella. Projekti oli haasteellinen jo pelkästään suhteiden puuttumisen ja erilaisten kulttuurien kohtaamisen vuoksi.

Ongelmia aiheutti jo pelkästään valokuvatyöpajakäsitteen puuttuminen kiinalaisten toimijoiden sanavalikoimasta.

- Kesti yli puolitoistavuotta selittää heille, mitä työpajalla tarkoitimme. Vasta projektin lopussa saimme kommentteja, miten hyvä tapa tällainen on oppia, Pappila naurahtaa.

Suhde valokuvaukseen on muuttunut

Vaikka Pappila ei ole voinut seitsemän vuoden aikana keskittyä omaan valokuvaukseensa juuri lainkaan, hän ei koe menettäneensä mitään. Päinvastoin. Fiktiivisiä piirteitä suosivaa nykyvalokuvataidetta katsoessaan, Pappilalla on välillä hiipunut usko perinteiseen valokuvaan, jolla on sanoma ja suhde todellisuuteen.

- Työskennellessä kentällä dokumenttivalokuvaajien ja luontokuvaajien kanssa on huomannut, että usko valokuvan voimaan on vain vahvistunut.

Lähteet: YLE Oulu / Saana Tahkola