Kiihkeä suudelmakohtaus keskeytti Lappeenrannan kaupunginteatterin esityksen

Lappeenrannan kaupunginteatterin Kolme sisarta -näytelmässä koettiin dramaattisia vaiheita torstai-iltana, kun miesnäyttelijän leuka lähti sijoiltaan kesken suutelukohtauksen. Näytelmä jouduttiin keskeyttämään ja näyttelijä kiidätettiin sairaalaan.

Kotimaa
Kolme sisarta -näytelmän tiedotustilaisuus 22.9.2009.
Kolme sisarta -näytelmän tiedotustilaisuus 22.9.2009.YLE Etelä-Karjala

Anton Tsehovin kirjoittamaa Kolme sisarta -näytelmää oli torstai-iltana ehditty esittää 45 minuuttia. Vuorossa oli kiihkeä suutelukohtaus, jossa näyttelijä Seppo Kaisanlahti makaa vastanäyttelijänsä päällä ja suutelee tätä kiihkeästi. Kohtauksen päätteksi näyttelijä alkaa tuskaisesti hieroa poskeaan. Kohta katsojille joudutaankin ilmoittamaan, että näytelmä pitää keskeyttää, koska näyttelijän leuka loksahti pois paikoiltaan.

Aluksi yleisö oli hämillään tapahtuneesta ja moni luuli kohtauksen kuuluvan näytelmään oikeasti. Kun näyttämöltä kuitenkin alettiin kysellä, onko yleisön joukossa lääkäriä, totuus paljastui. Yleisö poistui paikalta ja näyttelijä lähti kohti sairaalan ensiapua.

Torstai-illan näytös oli ns. ennakkoensi-ilta, jota oli kutsuttu katsomaan mm. alan opiskelijoita ja paikallisia opettajia.

Anton Tsehovin Kolme sisarta -näytelmän on Lappeenrannan kaupunginteatterille ohjannut Janne Saarakkala. Kaupunginteatteri kertoo esitteessään, että "Saarakkalan sovitus Lappeenrannan kaupunginteatterille on kiihkeä, tunteilla ladattu ihmissuhdeviidakko; hauska, riipaiseva ja tunnistettava".

Hammaslääkäri ei kiellä suutelua!

Hammaslääkäri Airi Koskisen mielestä leukojen paikoiltaan meno ei ole kovin yleinen vaiva. Hänen mukaansa esimerkiksi puhetyöläisten leukalihäkset voivat väsyä, tai vika voi johtua purennasta. Myös rakenteellinen vika leukanivelissä voi aiheuttaa sijoiltaan menon.

- Suutelu kuulostaa kyllä aika harvinaiselta ja erikoiselta, nauraa hammaslääkäri Airi Koskinen.

- Yleensä leuat menevät sijoiltaan, jos haukkaa esimerkiksi omenaa tai vaikkapa isoa sämpylää, jatkaa Koskinen.

Leukojen pienempi loksahtelu on yleisempi vaiva. Esimerkiksi stressaantuneena ihminen voi purra hampaitaan nukkuessaan yhteen. Myös haukotellessa leuat voivat ikävästi lonksahdella. Hammaslääkärit osaavat yleensä varautua tilanteeseen vastaanotoilla, ja esimerkiksi hammaslääkäri Airi Koskinen ei muista, että omalla vastaanotolla vastaavaa olisi tullut eteen.

Kotikonsti leukojen paikoilleen saamiseen - alas ja taakse

Hammaslääkäri Airi Koskinen neuvoo kotikonstin leukojen paikoilleen saamiseksi. Ensin tarvitaan kangaskääre sormien ympärille suojaksi. Sitten vedetään alaleukaa alaspäin ja samalla työnnetään sitä taaksepäin, että leukanivelen pää lonksahtaa kuoppaan.

- Tämä tapa on turvallinen kotioloissakin, tosin ensimmäisellä kerralla se saattaa olla hankalaa, sanoo Airi Koskinen.

Leukojen sijoiltaan meno ei kuitenkaan ole vaarallista, lähinnä kiusallista, kertoo lappeenrantalainen hammaslääkäri Airi Koskinen.

3 sisarta -näytelmän ensi-ilta on lauantaina 26.9.2009. Näyttelijä Seppo Kaisanlahti kertoi Etelä-Karjalan Radiolle perjantaiaamuna, että leuka on saatu paikoilleen, eikä näytelmän ensi-ilta ole vaarassa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala