1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel vaatii länneltä selkeää vastausta Iranille

Israel vaatii länneltä selkeää vastausta Iranin ydinohjelmalle. Israelin ulkoministerin Avigdor Liebermanin mukaan tällä viikolla paljastunut Iranin rakentama toinen uraanin rikastuslaitos todistaa kiistatta, että maa havittelee ydinasetta.

Ulkomaat
Avigdor Lieberman
Uri Lenz / EPA

Liebermanin mukaan lännen on vastattava Iranille yhtenä rintamana ensi kuun alussa. Hän viittaa ensi viikolla jatkuviin Iranin ja kuuden johtavan YK-maan neuvotteluihin ydinohjelmasta.

Iranin korkeimman uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein edustajan mukaan rikastamo aloittaa toimintansa pian. Khamenein esikuntapäällikkö ei tarkentanut aikataulua. Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin laitoksen käynnistymiseen olisi vielä puolitoista vuotta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi lauantaina, että Iran on luvannut sopia järjestön kanssa tarkastuksen rakenteilla olevaa rikastamoon. Iranin mukaan laitos on täysin laillinen. Maa on kertonut IAEA:lle, että laitos rikastaa uraania vain ydinvoimaloiden polttoaineen tarvitsemalle tasolle.

New York Timesin mukaan Iran kertoi uudesta rikastamostaan, koska tiesivät Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten seuraavan hankkeen edistymistä ja pelkäsivät asian tulevan pian julki niiden kautta.

Venäjä pakotteiden taakse?

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on vihjannut, että Venäjä voi tukea uusia pakotteita Irania vastaan.

Venäjä odottaa ensi viikolla jatkuvissa Iranin ja kuuden johtavan YK-maan neuvotteluissa todisteita siitä, että tällä viikolla julki tullut uusi uraaninrikastuslaitos on tarkoitettu vain ydinvoimalan polttoaineen tuottamiseen. Pakotteiden tukemistakaan ei ole rajattu pois, G20-maiden kokouksessa Yhdysvaltain Pittsburghissa vieraillut Medvedev kertoi lehdistölle.

Toinen rikastamo tuli Medvedevin mukaan kansainväliselle yhteisölle yllätyksenä.

- Rakennushanketta on pidetty salaisena, ja se on koko paljastuksen vakavin asia, Medvedev sanoo.

Venäjä ja Kiina ovat perinteisesti torjuneet jyrkimmät Iranin vastaiset vaatimukset YK:n turvallisuusneuvostossa. Kiina ei ole vielä ottanut kantaa mahdollisiin uusiin pakotteisiin.

Länsimaat ovat tuominneet toisen rikastuslaitoksen rakentamisen. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama syyttää Irania kansainvälisten sääntöjen rikkomisesta. Hänen mukaansa Iranin toimet ovat suora uhka pyrkimyksille estää ydinaseiden leviäminen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi