1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurssit

Naisten turvaharjoitus varustaa arkea varten

Pari sataa naista osallistuu tänään Tikkakoskella käynnistyvään Tikka 2009 - turvaharjoitukseen. Naisille suunnatun harjoituksen tavoitteena on vahvistaa naisten turvallisuus- ja varautumiskeinoja.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Simo Pitkänen

Viikonlopun ajan kestävä harjoitus koostuu seitsemästä kurssista, joista osallistuja valitsee yhden. Valittavana on muun muassa katuturvallisuus, maastotaidot tai ikääntymisen haasteet turvallisuudelle. Harjoitus antaa valmiuksia myös äkkinäisten onnettomuustilanteiden varalle. Kursseilla on osittain kyse vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta mutta etenkin siviiliturvallisuudesta.

-Arjen turvallisuus on hirveän tärkeä asia meille ja koko yhteiskunnalle ja silloin me tarvitaan kouluttautuneita ihmisiä. Tämä on siinäkin mielessä tärkeää, että jos tapaa henkilön, joka on joutunut onnettomuuteen, niin silloin on pakko auttaa; siitä ei voi lähteä pois sanomalla, että en minä osaa, perustelee harjoituksen johtaja Heljä Järvinen taitojen tärkeyttä.

Tikka 2009 -harjoituksen toteuttaa Naisten valmiusliiton Keski-Suomen alueneuvottelukunta. Vastaavia harjoituksia järjestetään kaksi vuodessa, toinen näin syksyllä ja toinen keväällä.

Toimitaan eikä seistä tumput suorina

Suosituin kurssin seitsemästä osiosta näyttäisi Heljä Järvisen mukaan olevan maastotaidot ja niiden kehittäminen.

-Maastossa kulkeminen, miten ylipäätään selvitä maastossa, jos joutuu yllättäen tilanteeseen, ettei kotiin olekaan pääsyä. Ja tuosta katuturvallisuudesta voisi sen verran sanoa, että tänä päivänä on ihan hyvä myös niitä taitoja kehittää, korostaa Järvinen.

Hänen mielestään sana 'katuturvallisuus' voi johtaa hieman harhaan, sillä kyse on taidoista, joita voi tarvita ihan jokapäiväisessä työyhteisössä, jos sattuu jotain äkkinäistä. Esimerkiksi sairaanhoitajat, lääkärit ja ravintolatyöntekijät voivat joutua tilanteeseen, jossa kurssilla opitut taidot ovat tarpeen, Järvinen sanoo.

Kurssille osallistuvia naisia yhdistää Heljä Järvisen mukaan se, että he haluavat tehdä asioita, osata ja olla apuna.

-Meillä on into tehdä, emme mielellämme jää katsomaan ja seuraamaan sivusta, vaan tartumme työhön kun näemme, että on tarve tehdä työtä, kuvailee Järvinen.