Johtajuuskuviot puhuttavat Kuopiossa

Tiukassa taloustilanteessa kamppaileva Kuopio uusii lähivuosina johtamisjärjestelmänsä. Esille nousee kaupunginhallituksen puheenjohtajan asema sekä mahdollisesti myös pormestarimalli. Kuopion poliittinen johtamisjärjestelmä uusiutuu mahdollisesti vuonna 2013.

Kuopio
Puheenjohtajan nuija
Antti Karhunen / Yle

Miljoonien alijäämän kanssa kamppaileva Kuopio uusii toimintaansa, sillä nykytyyli ei voi enää jatkua. Kaupunginjohto ja poliittiset ryhmät määrittelevät uuden johtamismallin.

Harkintaan tulee myös se, voiko kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä olla jatkossa osa-aikainen tai kokopäivätoiminen, kertoo Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen.

- Se tehtävä on kasvanut työmääräisesti koko ajan. Se on merkittävä tehtävä, johon on oltava mahdollisuus paneutua täysin voimin, Paronen perustelee.

Paronen pitää myös mahdollisena, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävästä voisi tulla päätoiminen jo tämän valtuustokauden aikana.

- Viime kädessä se on tottakai päättäjistä kiinni, Paronen muistuttaa.

Palvelualueuudistuksesta kovat odotukset

Kuopion talouskuuriin liittyy oleellisesti myös iso palvelualueuudistus. Kolme uutta johtajapaikkaa tulee hakuun syksyn aikana. Paronen pitää uudistusta merkittävänä.

- Sen on tarkoitus lisätä osumatarkkuuttamme, kun voimavaroja joko lisätään tai valitettavasti näinä aikoina usein supistetaan. Tavoitteena on, että mahdolliset toimenpiteet olisivat jatkossa oikeudenmukaisempia kuin ennen, Paronen selventää.

Kahdeksan vuotta Kuopiota johtanut Paronen on saanut viime aikoina kovaakin arvostelua lepsusta johtajuudesta. Ison laivan kapteeni suhtautuu kritiikkiin tyynesti.

- Ei joka riksauksesta kannata itseensä ottaa. Opiksi kannattaa aina ottaa ja miettiä omaa toimintaa osana kokonaisuutta. Mennään eteenpäin ja tehdään kovasti töitä, Paronen toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Jukka Eskanen