Limingan taidekoulun vaikutus on viljava

Oulun taidemuseon näyttelyssä kohtaavat Limingan taidekoulun entisten oppilaiden ja opettajien taideteokset. Limingan taidekoulu on ollut usealle taiteen parissa työskenteleville merkittävä ovi taiteen maailmaan.

Liminka
YLE / Marko Siekkinen

Pronssiveistos Vilho Lammesta tarkkailee Limingassa oppinsa saaneiden sielunsisarustensa taidetta. Suomessa on noin 90 kansanopistoa, joista vain viisi antaa puhtaasti visuaalisiin taiteisiin liittyvää opetusta. Limingan kansanopistoon kuvataiteet tulivat mukaan yli 40 vuotta sitten ja se oli ensimmäinen alallaan.

Limingan taidekoulu on ollut usealle taiteentekijälle merkittävä suunnannäyttäjä elämässä. Oulun taidemuseon amanuenssi Elina Vierun mielestä taidekoulun vaikutus on ollut ja on edelleen merkittävä.

- Luonnollisesti tässä Oulun seudulla, mutta myös Pohjois-Suomessa. Rohkenisin sanoa, että valtakunnallisesti vähintään puolen Suomen merkittävä taidekasvattaja ja kuvataideharrastuksen edistäjä. Mutta myös taiteilijoiden ammatilliseen koulutukseen valmentava kansanopisto, Elina Vieru kuvailee.

- Voin sanoa, että vahingossa on tullu käytyä taideakatemian koulukin siihen päälle ja näin poispäin. Että kyllä sillä paljon isompi merkitys on, että mitä tuossa murrosiässä tapahtuu kuvallisella puolella, kun sitten jossakin isossa laitoksessa tuolla pyörit, kuvataiteilija Hannu Lukin analysoi.

Vilho Lampi opiskeli Limingan kansanopistossa

Limingan taidekoulusta on lukuisa tunnettu taiteilija saanut lähtölaukauksen taideuralle. Tällä kertaa mukaan valittiin kahdeksantoista. Myös Limingan suuri poika Vilho Lampi opiskeli Limingan kansanopistossa vuosina 1916 ja 17.

- Hän on kaikille näille taiteilijoille, ihan haastattelujen pohjalta totesin, hyvin merkittävä, Elina Vieru toteaa.

- Kaikki kertoivat, niin Lampihan oli sieltä Limingasta ja tutustuin silloin Lammen tuotantoon. Edelleen moni sanoo, et kyl se on kova jätkä, hyvä taiteilija.

Elina Vierun mukaan vuodet eivät ole heikentäneet Vilho Lammen asemaa.

- Ei ne liminkalaiset vieläkään tajua, että terveisiä vaan sinne, että miten hieno taiteilija siellä on ollu ja vaikuttanu. Vieläkin kuulee vieläkin semmosia omituisia mielipiteitä. Kyllähän se on suomen mittakaavassa ja kansainvälisestikki huipputekijä, Hannu Lukin hehkuttaa.

Lähteet: YLE Oulu