1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tryffeli (Sieni)

Tryffelikoiria koulutetaan ensi kesänä Juvalla

Viimeaikaiset löydöt ovat herättäneet ihmisten mielenkiinnon tryffeleiden etsimiseen. Juvalla järjestetäänkin ensi kesänä tryffelikoirien koulutusta.

Kuva: Raila Paavola / YLE

Juvan Tryffelikeskuksen järjestämän valmennuskurssin tarkoituksena on opettaa niin koiria kuin omistajiakin etsimään maan alla kasvavia herkkuja oikeaoppisesti.

Tryffelikeskuksen johtaja Salem Shamekh kannustaa käyttämään koiria tryffelien etsimiseen, sillä turha maan kaivaminen pilaa helposti sienirihmatot ja sienien monivuotisuuden.

Matkailuvaltti ja harrastusmahdollisuus

Tryffeleistä kehitellään nyt lisätienestin lisäksi matkailuvalttia. Salem Shamekh sanoo, että esimerkiksi maatilamatkailutiloille tryffelinkasvatus tarjoaa mahdollisuuden.

- Tryffelit houkuttelevat tietyntyyppisiä matkailijoita ja heille voi tarjota tuoreita oman maan tryffeleitä. Lisäksi voi järjestää tryffelikoiranäytöksiä, pohtii Shamekh.

Tutkimuskeskus on aikeissa hankkia tryffeleiden etsimiseen koulutetun italialaisen koiran, jota on jo käytetty apuna tryffelien etsimisessä. Ensi vuonna Juvan Tryffelikeskus järjestää mahdollisesti koirille tryffelien etsinnän valmennuskurssin, ja tryffelikoirien mestaruuskisan. Keskus käytti viime vuonna jo useita koiria tryffelien etsimiseen ja nyt heinäkuussa koira oli apuna Puumalassa.

Koirien lisäksi myös sikoja käytetään sienten etsimiseen, mutta vain emakot löytävät sieniä, sillä tryffelin tuoksu muistuttaa uroksesta erittyvää hormonia.